Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Římské číslice 1 – 20 Matematika , 5. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Římské číslice 1 – 20 Matematika , 5. ročník"— Transkript prezentace:

1 Římské číslice 1 – 20 Matematika , 5. ročník
VY_32_INOVACE_096 – 5. sada, M ANOTACE Soubor slouží k seznámení s římskými číslicemi I – XX. Žák přiřazuje k arabským číslicím odpovídající římské číslice, čte římské číslice v textu Zapíše zadaná čísla římskými číslicemi Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák sbírá, vyhledává a třídí data, čte a zapisuje římské číslice. Pro koho je materiál určen  žák ZŠ, 5. ročník Autor  PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku   Vzdělávací oblast Matematika  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

2 ŘÍMSKÉ ČÍSLICE 1 - 20 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 S římskými číslicemi se setkáváme například :
na hodinách a hodinkách v označení městských částí ( Tišnov I ) na starých budovách označují rok výstavby označení kapitol v knihách, lekcí označení králů ( Karel IV. ) označení dveří, tříd ( V. třída ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Římské číslice 1 až 39 se skládají ze tří základních částic:
v = 5 x = 10 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 I = 1 Číslice se v číslech sčítají.
II = ( 1 + 1) III = ( ) IV = ( 5 – 1), menší číslice před větší se odčítá V = 5 VI = ( ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 VII = ( ) VIII = ( ) IX = ( 10 – 1 ) X = 10 Stejným způsobem pokračujeme do čísla 19: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 XI = 11 ( 10 + 1 ) XIII = 13 ( 10 + 1 + 1 + 1 ) XIV = 14 ( 10 + 4 )
XV = ( ) XVI = ( ) XVII = ( ) XVIII = ( ) XIX = ( ) XX = 20 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Přečti římské číslice:
I V VII X III IX VI XV XX XIX XII II IV VIII XVI XII XVII XIII XI XIV Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Zapiš římskými číslicemi:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Přečti: král Karel IV. kapitola III Přemysl Otakar I. Brno IV. král Václav II. lekce XII Praha VIII. I. díl knihy II. díl matematiky IX. třída je XI hodin V. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 1 ….. VI VIII ….. 5 6 ….. XX III ….. 16 12 ….. I V ….. 8 20 ….. XI XVI
18 11 ….. XII XVIII ….. 3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Použitá literatura: RNDr. Justová, J. Matematika pro 5. ročník základních škol. 1.díl. 5.vyd. Všeň : Alter, ISBN s. 46 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Římské číslice 1 – 20 Matematika , 5. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google