Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k výkladu vzorců pro výpočty obvodů daných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k výkladu vzorců pro výpočty obvodů daných."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k výkladu vzorců pro výpočty obvodů daných rovinných útvarů. Žák přiřazuje vzorce k základním útvarům v rovině, vypočítá slovní úlohy. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák znázorní a narýsuje základní rovinné útvary a vypočítá jejich obvody pomocí vzorců. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5. ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 10.11.2012 Vzdělávací oblast Matematika Obvody obrazců Matematika, 5. ročník VY_32_INOVACE_094, 5. sada, M

2 OBVODY OBRAZCŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 ČTVEREC  má všechny 4 strany stejně dlouhé a a a - strana čtverce o – obvod a a o = 4. a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 OBDÉLNÍK  protější strany jsou stejně dlouhé a b a b a,b – strany obdélníka o - obvod O = 2.(a + b ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 TROJÚHELNÍK a a,b,c – strany trojúhelníka c b A B C A, B, C – vrcholy trojúhelníka o= a+b+c o – obvod trojúhelníka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 obvod čtverce ………. obvod obdélníka ………. obvod trojúhelníka …… Přiřaď obrazci správný vzorec: o = a+b+c o = 4.a o= 2. (a+b) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Vypočítej, kdo musí koupit více metrů pletiva: Pan Novák a pan Pokorný mají zahrady, které chtějí oplotit. Pan Novák má čtvercovou zahradu o straně 60 metrů. Pan Pokorný má zahradu ve tvaru obdélníka o stranách 20 a 45 metrů. Kdo musí koupit více metrů pletiva? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Vypočítej: Petr měl tatínkovi vypočítat kolik metrů drátu musí tatínek koupit na postavení ohradníku pro koně. Pozemek má tvar trojúhelníku o stranách 65 m, 90 m, 40m. Petr spočítal, že bude potřeba koupit 195 metrů drátu. Počítal správně? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Spočítej, kolik vidíš trojúhelníků? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Popiš vrcholy a strany trojúhelníka: ABC a b c Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Použitá literatura: RNDr. Justová, J. Matematika pro 5. ročník základních škol. 1.díl. 5.vyd. Všeň : Alter, 2010. ISBN 978-80-7245-212-5. s. 34 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k výkladu vzorců pro výpočty obvodů daných."

Podobné prezentace


Reklamy Google