Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: IV /2 Název: Matematika – 8.r, Pythagorova věta Anotace: Materiál obsahuje výklad Pythagorovy věty. Autor: Tamara Huková Datum: 17.10.2011 Jazyk: čeština Ročník: VIII. Předmět: Matematika Očekávaný výstup: Žáci určují neznámou odvěsnu, přeponu v pravoúhlém trojúhelníku pomocí Pythagorovy věty. Klíčová slova: Pythagorova věta, odvěsna, přepona Druh učebního materiálu: PowerPointová prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak je Tamara Huková. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, www.zsmilovice.cz financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Pythagorova věta. V pravoúhlém trojúhelníku platí, že obsah čtverce sestrojeného nad přeponou je roven součtu obsahů čtverců sestrojených nad oběma odvěsnami. Formálně Pythagorovu větu vyjadřuje rovnice: c 2 = a 2 + b 2 Písmeno c označuje délku přepony, písmena a a b označují délky odvěsen pravoúhlého trojúhelníku. Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak je Tamara Huková. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, www.zsmilovice.cz financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 c 2 = a 2 + b 2 Druhá mocnina přepony se rovná součtu druhých mocnin odvěsen. Druhá mocnina přepony se rovná součtu druhých mocnin odvěsen. Pozor!!! c ≠ a+b Rovnice pro výpočet délky přepony c 2 = a 2 + b 2 c=√a 2 + b 2 Rovnice pro výpočet délek odvěsen a 2 = c 2 - b 2 a=√c 2 - b 2 b 2 = c 2 - a 2 b= √c 2 - a 2 Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak,j e Tamara Huková.Dostupné na www.zsmilovice.czwww.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 AC = BC ABC- ABC- pravoúhlý, rovnoramenný. Zkontroluj: Platí-li Pythagorova věta. Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Tamara Huková.Dostupné na www.zsmilovice.czwww.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Jabloně jsou sázeny v trojúhelníkovém sponu tak, že vzájemná vzdálenost stromů je 7m. Jak daleko jsou od sebe řady? Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Tamara Huková.Dostupné na www.zsmilovice.czwww.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 http://www.proprofs.com/flashcards/upload/a7952585.gif Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak,je Tamara Huková.Dostupné na www.zsmilovice.czwww.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Zdroj:


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google