Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internetová reklama očima uživatele dnes a zítra Jan Makovička Ringier ČR a.s. Klub WebTop100, 7.12.2006.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internetová reklama očima uživatele dnes a zítra Jan Makovička Ringier ČR a.s. Klub WebTop100, 7.12.2006."— Transkript prezentace:

1 Internetová reklama očima uživatele dnes a zítra Jan Makovička Ringier ČR a.s. Klub WebTop100, 7.12.2006

2 Kontextová reklama 1/2 Co to je? Kontextová reklama může být textová i grafická V praxi se zatím uplatňuje prakticky pouze textová varianta, ne každá textová reklama je ale kontextová Kontext může být dán obsahem stránky (eTarget) nebo vyhledávaným slovem (Sklik, Google AdWords) Zřejmou nevýhodou kontextové reklamy je omezená kapacita, výhodou naopak přesné zacílení a nízká cena

3

4 Kontextová reklama 2/2 Jak ji vnímá uživatel? Pro uživatele je tato reklama „užitečnější“, což platí zejména o reklamě ve vyhledávačích Uživatel je touto reklamou méně „obtěžován“ V uživateli prakticky nevzniká povědomí o propagované značce, produktu či službě Při dobrém zacílení nemůže být uživateli vnímána negativně

5 Klikají uživatelé na internetovou reklamu? 3,3% uživatelů na reklamy kliká každý den (115.000 uživatelů) 18,5% uživatelů klikne nejméně 1x týdně (630.000 uživatelů) 19,4% uvádí, že na reklamy nikdy nekliká (680.000 uživatelů) Častěji klikají muži než ženy Trend se nemění Zdroj: MediaResearch, a.s. (20.9.2006)

6 Jak uživatele ovlivňuje internetová reklama? 1/2 Přestože čeští uživatelé na reklamy klikají, prohlašují že na ně nemá žádný vliv 4,4% uživatelů jsou přesvědčeni, že je internetová reklama vůbec neovlivňuje (154.000 uživatelů) 5,4% uživatelů uvádí, že jim internetová reklama pomohla při výběru či získání informací (189.000 uživatelů) Zdroj: MediaResearch, a.s. (20.9.2006)

7 Jak uživatele ovlivňuje internetová reklama? 2/2 Zdroj: MediaResearch, a.s. (20.9.2006)

8 Jaké informace lidé na internetu nejčastěji hledají? Hledal(a) jste přibližně posledním půlroce na internetu informace z těchto oblastí: 1.Cestování 64% 2.Internetové obchody 62,4% 3.Informace o produktech 53,4% Zdroj: MediaResearch, a.s. (6.10.2006)

9 Jaké produkty hledají uživatelé nejčastěji? Hledal(a) jste přibližně v posledním půlroce na internetu informace o těchto výrobcích? 1.Elektronika 74,9% 2.Domácí spotřebiče 65,3% 3.Auto-moto 53,9% 4.Sportovní potřeby 40,9% 5.Oblečení 38,9% 6.Kosmetika a drogerie 30,9% Zdroj: MediaResearch, a.s. (6.10.2006)

10 Jsme na správné cestě? Internetová reklama je stále v příliš velkém vleku stereotypů zaběhlých pro jiné mediatypy: 1.najdeme alespoň trochu vhodnou cílovku 2.množstvím dosáhneme slevy 3.rozjedeme reklamu, která zcela ignoruje osobnost jejího příjemce Ale proč to dělat takto hloupě? Vždyť zcela stíráme výhody internetu Internet má přece možnosti, o kterých si jiné mediatypy mohou nechat zdát (neříkejte to mému chlebodárci :-)

11 Zásadní změna konceptu plánování reklamy Internet je interakční one-to-one médium, o každém uživateli toho víme nebo můžeme vědět hodně Internetová reklama budoucnosti bude personalizovaná Vizionáři jako Jiří Donát očekávají již v blízké budoucnosti vznik technologií pro automatizované individuální oslovování spotřebitelů – tento názor prezentoval např. na nedávné konferenci Czech Internet Forum 2006

12 Budoucnost je v personalizaci 1/3 Ostatní mediatypy těmto schopnostem internetu nebudou schopny technologicky čelit (otázkou je jejich politická síla) Přestože je to zdánlivě neslučitelné, personalizace bude skutečně masová – teoreticky každý uživatel může být osloven relativně přesnou, pro něj vybranou reklamou

13 Budoucnost je v personalizaci 2/3 Personalizovaná reklama nové generace odstraňuje nepříjemné vlastnosti jak klasické internetové reklamy (agresivita, relativně nízká efektivita), tak i kontextové reklamy (malá kapacita) Naši reklamu uvidí ten, koho naše produkty a služby zajímají. Odpadá tak riziko negativní percepce naší reklamy u těch, koho nezajímá.

14 Budoucnost je v personalizaci 3/3 Internetová média budou i nadále nosičem reklamních sdělení Důležitý je ale fakt, že zacílení (personalizování) uživatele nebude závislé na konkrétním médiu (webu). Pravděpodobně dojde k integraci internetových médií do velkých poolů, nabízejících „cílené personalizované uživatele“ Médium nebude z hlediska cílení podstatné Zdrojem informací o příjemci reklamy bude i to, jaké weby čteme, kde se pohybujeme apod.

15 Bude to konec klasické reklamy? Klasická reklama, ve kterých se přetlačují silné značky, které cílí skutečně na celou populaci (banky, mobilní operátoři, apod.), budou této reklamy nadále využívat Myšlení zadavatelů však postupně přejde od snahy o „maximální množství“ ke snaze o „maximální efektivitu“


Stáhnout ppt "Internetová reklama očima uživatele dnes a zítra Jan Makovička Ringier ČR a.s. Klub WebTop100, 7.12.2006."

Podobné prezentace


Reklamy Google