Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty."— Transkript prezentace:

1

2 Jiří Orten Život, dílo, citáty

3 Základní faktografie 1919 v Kutné Hoře – 1941 v Praze.
Básník z kutnohorské židovské rodiny Ohrensteinových (mj.bratři Ota Ornest, divadelník, dramaturg, Zdeněk Ornest, divadlník, herec). Vystudoval reálku v Kutné Hoře a v Kolíně, studia na konzervatoři v Praze nedokončil z rasových důvodů (vyloučen). Jeho život zakončen tragicky – sražen na Rašínově nábřeží v Praze německým sanitním vozem.

4 Tvorba – obecné rysy Často publikoval pod pseudonymy Karel Jílek a Jiří Jakub, pro básnickou činnost si zvolil jméno Orten. Básně (i prózy) s motivy duchovna, života, smrti, osamocení, ale též židovského údělu. Pocity mladého člověka zasaženého těžkou dobou. Básnický výraz spíše strohý, srozumitelný, vážný.

5 Dílo Básnické sbírky – „Čítanka jaro“, „ „Cesta k mrazu“, „Jeremiášův pláč“, „Ohnice“. Posmrtně vydaná sbírka „Elegie“. Posmrtně vydané „Deníky Jiřího Ortena“ (názvy jednotlivých částí pojmenované podle barvy desek sešitů – „Modrá kniha“, „Žíhaná kniha“, „Červená kniha“.

6 Vybrané citáty – „Bílý obraz“
„Byl štědrý prosinec. Na zasněžené pláni s paletou kdosi stál. Sněžilo do jeho malování. On nevěděl, on maloval tu nahou zimu, její pevné kosti, údolí klína, hlubší, nežli chtěl a výšku ňader v strmé závratnosti. Sněžilo na model.“ Jaká atmosféra je zachycena v úryvku básně? Jak na vás působí? Připomíná vám výrazem i obsahem některého z českých dekadentních básníků? Jak se v Ortenově tvorbě odráží doba, ve které žil?

7 Shrnutí Jiří Orten byl velmi nadějným básníkem, snad až příliš „dospělého“ výrazu, jehož talent byl zmařen tragickou životní událostí. Pozn. – v současné české literatuře (od r-1987) mladým nadějným literátům udělována cena Jiřího Ortena (mj.v minulosti udělena i T.Boučkové, M.Vieweghovi, P.Bryczovi a dalším).

8 Zdroje Vlastní tvorba autora.

9 Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google