Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty."— Transkript prezentace:

1

2 František Hrubín Život, dílo, citáty

3 Úvodní faktografie 1910 v Praze – 1971v Českých Budějovicích.
Spisovatelem z povolání od r.1946, nedokončil filosofická studia. Básník, prozaik, dramatik, překladatel (z francouzštiny), autor básní pro děti, m.j.spjatý s časopisem Mateřídouška. Mládí strávil v milovaném Posázaví.

4 Tvorba – obecné rysy Básně lyrického ladění, s bohatou metaforikou a hojným využíváním kontrastu. Též básně epického charakteru, mnohdy s varovným mementem. Vedle básnické tvorby i tvorba dramatická, obsahující kritické momenty. Tvorba pro děti. Do literatury vstupuje ve 30.letech.

5 Básnické sbírky 30.a 40.let „Zpíváno z dálky“ – prvotina, přír.lyrika.
Krásná po chudobě“ – přírodní a vlastenecká lyrika. „Včelí plást“, „Země sudička“, „Cikády“ – duchovní lyrika, spiritualismus, zamýšlení se nad hodnotami života i světa. „Chléb s ocelí“ – reakce na osvobození. „Jobova noc“ – pětidílná básnická skladba (mj.silný vlastenecký motiv). „Hirošima“ – báseň varující před atomovými zbraněmi.

6 Básnické sbírky 50. – 70.let „Proměna“ – podobenství o Daidalovi a Ikarovi, konfrontace antického mýtu s Hrubínovou současností. „Romance pro křídlovku“ – básnická povídka – poema, s mnoha motivy – rodný kraj (Lešany), smrt dědečka, láska k dívce (ovšem zde zakončená její smrtí), překážky v lásce (Shakespearovský motiv).

7 Tvorba pro děti „Říkejte si se mnou“ – inspirace lidovými říkadly.
„Špalíček veršů a pohádek“. „Běží ovce, běží“ – hádanky.

8 Dramata „Srpnová neděle“ – obraz 50.let v české společnosti, zamýšlení se nad hodnotami jedinců, egoismem, nevšímavostí, generačními rozdíly,…

9 Prozaická tvorba „Zlatá reneta“ – psychologická novela, hl.hrdinou ušlápnutý padesátník, který bilancuje svůj dosavadní (neúspěšný) život a šanci začít znovu (mj. zfilmováno O.Vávrou).

10 Vybrané citáty In memoriam
„Při vzpomínce na tvůj jasný hlas všichni muži, co tě líbávali, s rtů svých stírající si hebký popel, při vzpomínce na tvůj jasný hlas, který hloubka vzdaluje a kalí. Prší na tvou milovanou hruď přes hlínu a přes kořínky země, a v nejdelší noci jiná tíha tiskne tvoji milovanou hruď chvíli sladce, chvíli nepříjemně. Do tvých dávných vlasů sáhla smrt jak vichřice do plavého lánu - na špičkách těch posledních dnů svítí zlato vlasů, jež rozčísla smrt, proud k nám a proud na neznámou stranu.“

11 Vybrané citáty „Ach, Čechy krásně, Čechy mé. Obraze, rámu prastarého, kolikrát vytrhli tě z něho, že odprýskaly barvy tvé až po tmu hrobu. A v den slavný znovu pro zraky žárlivé napjal tě rámař starodávný. Ach, Čechy krásné, Čechy mé. A v opuštěných domovech zimou se na zdích sráží dech, dech dávno mrtvých i těch živých, jež vichr z krajin loupeživých tak vyvracet zná v kořenech, že ve světnicích rodných praská podlaha, kterou drhne vztek. Co rakví a co kolébek zvážila spravedlivou měrou! Kolébka - rakev. Ale kterou nalezne lehčí tento věk?“ („Jobova noc“)

12 Otázky k ukázkám Kterého francouzského básníka vám může připomenout báseň „In memoriam“? Vysvětlete spojení „in memoriam“. Jak je zde láska vnímána? Ve verších Jobovy noci zaznívá poselství – jaké? Mělo v našich dějinách nějakou aktualizovanou platnost? Má ji i dnes? Kde je zde užit oxymóron?

13 Shrnutí František Hrubín je básníkem lyrického výrazu, ale zároveň dokáže reflektovat dobové události a „vidět dál, než ostatní“. Je zapsán jako autor nezapomenutelných veršů pro děti.

14 Zdroje Vlastní tvorba autora.

15 Použitá literatura a zdroje
Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN X


Stáhnout ppt "František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google