Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty."— Transkript prezentace:

1

2 Konstantin Biebl Život, dílo, citáty

3 Konstantin Biebl (kolem 1928)

4 Základní faktografie 1898 Slavětín u Loun – 1951 Praha.
Jako voják účasten 1.světové války (1918 utekl z balkánské fronty ze zajetí, čímž si zachránil život). Po 1918 vystudoval lékařskou fakultu, ale prakticky od poč.20.let se věnoval literární tvorbě, seznámil se mj.s J.Wolkerem. Rád cestoval, navštívil Cejlon, Indonésii (záliba v exotice). Rozladěn poměry po č.1948, zdrav.problémy, r.1951 spáchal sebevraždu.

5 Tvorba – obecné rysy Představitel meziválečné básnické avantgardy.
Představitel proletářské poezie, poetismu, ale též surrealismu (byl i členem surrealistické skupiny) Pro jeho poezii typická hravost, nevázanost, ale také úspornost, zkratkovitost a hudebnost. Časté motivy lásky, prolínání snu a reality, cestování.

6 Tvorba – básnické sbírky
„Věrný hlas“ – proletářská poezie, sbírka věnována J.Wolkerovi. „Zlom“ – proletářská poezie, náznaky poetismu. „Zloděj z Bagdádu“ – ústředním motivem smrt milované dívky, přitom jde o sbírku psanou v duchu poetismu. „Zlatými řetězy“ – čistě poetistická sbírka s motivy cestování, prolínání snu a reality. „S lodí, jež dováží čaj a kávu“ – prožitky z cest na Cejlon a Jávu zpracované v duchu poetismu.

7 Tvorba - pokračování „Nový Ikaros“ – vrchol poetismu, čtyřdílná polytematická báseň. Ikaros = sám básník, vznášející se nad světem, nepodléhající času. Vzpomínky na válku, dětství, cesty,… „Zrcadlo noci“ – surrealistická sbírka. „Bez obav“ – souhrn tvorby z let 1940 – 1951 (protifašistická, ale i budovatelská poezie). Pozn. – mj.psal i prózy, např.protikolonialisticky zaměřenou prózu „Plancius“

8 Vybrané citáty – úryvek z básně „Smrt“
„Na pelest ke mně tiše usedla jsi. Sestro, bojím se tvých skloněných rtů! Co bych si počal s tvými Zlatými vlasy? Neuschne nikdy krev na mém bajonetu Přede mnou tma, za mnou tma. Umím svou karabinu nabíjet. Umím dobře koně sedlat! Střílet! Zabíjet! Ale co bych s počal s tvýma očima?“

9 Otázky k citátu Jakými životními zkušenostmi básníka byla tato báseň inspirována? Co v uvedených verších vytváří protiklad? Co dělá válka s člověkem, s jeho duší? Co je gradace? Kde je zde uplatněna?

10 Shrnutí Biebl básníkem volného, nevázaného výrazu, ale je jím schopen sdělovat závažné skutečnosti.

11 Zdroje Vlastní tvorba autora.

12 Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN

13 Obrázky NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google