Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ"— Transkript prezentace:

1 PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
1. června 2013 VY_32_INOVACE_130212_Prehled_ceske_literatury_od_11._do_14._stol._DUM PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Literatura 11. a 12. stol. V tomto období vznikají především letopisy a kroniky a texty náboženské. Literatura je psána především latinsky.

3 Kosmas a jeho kronika Vyhledejte v Labyrintu literatury informace o Kosmově kronice a jeho životě. Pracujte ve dvojicích.

4 Kosmova kronika česká Jedná se o první českou kroniku z 12. století, byla však napsána latinsky. Kronika sleduje vývoj české země od nejstarších dob (od pověstí) po dobu Kosmase. Dílo je na vysoké lit. úrovni.

5 Prameny Kosmovy kroniky
pověsti vyprávění lidí vlastní zkušenosti autora Kosmas představuje latinského učence, o staroslověnské kultuře nepíše, zamlčuje ji.

6 Zbraslavská kronika Je z počátku 14. století, psaná opět v jazyce latinském.

7 Další tvorba. Latinské legendy – o sv. Václavovi
Christianova legenda – o sv. Cyrilu a Metoději, sv. Ludmile a Václavovi zde je popsána událost pokřtění českého knížete Bořivoje Metodějem

8 Duchovní píseň Nejdůležitější památkou v mateřštině je duchovní píseň z 12. století Svatý Václave, vévodo české země

9 Rozvoj česky psané literatury
Od 13. století se rozvíjí česky (staročesky) psaná literatura. První česká slova nacházíme od 12. století ve formě vpisků (glosy) na okrajích latinsky psaných knih.

10 Zesvětštění literatury od 13. stol.
Literární rozvoj jde ruku v ruce s rozvojem měst. Literatura je obohacena světský-mi prvky. Kněží a řeholníci však tvoří i nadále a duchovní literatura je i v této době velmi významná.

11 Alexandreis dílo z přelomu 13. a 14. stol.
autor neznámý, snad šlechtic pojednává o hrdinských činech Alexandra Velikého dílo nastoluje soudobé politické otázky pod maskou Alexandra se skrývá český král Přemysl Otakar II.

12 Dalimilova kronika Kronika tak řečeného Dalimila
je psána česky na počátku 14. stol. autorem je asi vlastenecky smýšlející šlechtic

13 Demokratizace literatury od 2. pol. 14. stol
Mezi autory se uplatňují vzdělanci z řad měšťanů. Významnou roli hraje založení Karlovy univerzity. Objevujeme díla tradiční, satirická i díla s náměty k reformám společnosti.

14 Děkuji za pozornost a přeji pěkný den.
Děkuji za pozornost a přeji pěkný den.

15 POUŽITÁ LITERATURA KUDRYS, Milan, R. W. Fetter. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, ISBN KARPATSKÝ, Dušan. Malý labyrint literatury. 2. přeprac. vyd. Praha: Albatros, ISBN POLÁŠKOVÁ, Taťána, Dagmar MILOTOVÁ a Zuzana DVOŘÁKOVÁ. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. VĚRA, Martínková, Zdeňka KUČEROVÁ, Zbyněk PŘIBYL a Ivana PARAVIČINY. Dějiny literatury přeprac. vyd. Praha: Trizonia, ISBN Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google