Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA"— Transkript prezentace:

1 STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA
1. června 2013 VY_32_INOVACE_130211_Staroslovenska_literatura_DUM STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Staroslověnská literatura
Je spojena s působením byzantských bratří Konstantina (Cyrila) a Metoděje. Přicházejí na Velkou Moravu v roce 863 na pozvání knížete Rastislava.

3 Existovala literatura na našem území před příchodem soluňských bratří?
Ano, ve formě ústní lidově slovesnosti (pověsti „O praotci Čechovi“…; pohádky; říkadla; písně). Literatura však nebyla zachycena písmem a byla nerozvinuta.

4 Samostatná práce Pracujte s Labyrintem literatury.
Přečtěte si slovníkové heslo věnované Konstantinu (Cyrilovi) a Metoději, připravte si 2minutovou prezentaci k tématu.

5 Prezentace samostatné práce

6 Shrnutí a doplnění informací…
Byzantský císař Michal III. vyslyšel Rastislava a vyslal bratry Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. Soluňští bratři měli hlásat křesťanství jazykem lidu srozumitelným a také měli lid semknout politicky.

7 . Konstantin a Metoděj byli pokrevní bratři.
Konstantin byl kněz a filosof, učil na cařihradské univerzitě. Metoděj byl právník a správce území v Bulharsku.

8 Působení bratří na Moravě
Konstantin s Metodějem uměli hovořit makedonským nářečím Slovanů v okolí Soluně – staroslověnština (vytvořili abecedu – hlaholici). Přeložili náboženské texty – Bibli, Konstantin napsal Proglas – veršovanou předmluvu k překladům evangelií.

9 Další díla Konstantina a Metoděje
Překlad Breviáře (tzv. Modlitby hodin, kterou se modlí kněží a řeholníci); překlad bohoslužebných knih. Napsali také knihu občanského zákona (Zákon sudnyj ljudem)

10 Působení Konstantina a Metoděje na Moravě
Franští (Německo) kněží nesouhlasili se staroslověnskou misí, neboť formálně patřila Morava pod jurisdikci franského biskupa. Konstantin s Metodějem se proto vypravují za papežem do Říma.

11 Konstantin a Metoděj v Římě
Papež potvrzuje pravost slovanské liturgie, z Metoděje se stává moravský biskup. Konstantin onemocněl, vstoupil proto do kláštera, tam přijímá jméno Cyril, později umírá (na Moravě Konstantin pod jménem Cyril nikdy nepůsobil!).

12 Metoděj na cestě na Moravu
Metoděj byl na zpáteční cestě zajat a 2 roky vězněn bavorskými biskupy. Později se mohl vrátit na Moravu, kde pokračoval ve své práci. Roku 885 zemřel. Po jeho smrti byli takřka všichni jeho žáci vyhnáni Svatoplukem, odešli do Bulharska a na Ukrajinu.

13 Staroslověnská literatura mimo naše území
Metodějovi žáci ještě více zjednodušili hlaholici v cyrilici, z té vznikla později azbuka. Azbukou se dodnes píše např v Rusku, Bulharsku… Po smrti Cyrila a Metoděje vznikly tzv. Panonské legendy o jejich životech: Život Konstantinův a Život Metodějův.

14 Další staroslověnská díla…
V 10. stol. asi v Bulharsku vzniká staroslověnská legenda Život knížete Václava a Legenda o sv. Ludmile. Na počátku 11. století vzniká nejstarší staroslověnská píseň Hospodine, pomiluj ny (asi ji napsal sv. Vojtěch). Tato píseň plnila funkci hymny, zpívala se i po vyhnaní slovanských mnichů z Moravy.

15 Děkuji za pozornost a přeji pěkný den.
Děkuji za pozornost a přeji pěkný den.

16 POUŽITÁ LITERATURA ČORNEJ, P. et al. Dějepis pro střední odborné školy. Praha: SPN, ISBN X. KARPATSKÝ, Dušan. Malý labyrint literatury. 2. přeprac. vyd. Praha: Albatros, ISBN POLÁŠKOVÁ, Taťána, Dagmar MILOTOVÁ a Zuzana DVOŘÁKOVÁ. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. VĚRA, Martínková, Zdeňka KUČEROVÁ, Zbyněk PŘIBYL a Ivana PARAVIČINY. Dějiny literatury přeprac. vyd. Praha: Trizonia, ISBN Vytvořeno v MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA"

Podobné prezentace


Reklamy Google