Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r"— Transkript prezentace:

1

2 Cyril a Metoděj r

3 Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4.ročníku ZŠ v předmětu Člověk a jeho svět. Pomocí obrázků, ilustrací a fotografií přibližuje dětem problematiku cyrilometodějské mise v českých zemích. Je vhodný pro použití na interaktivní tabuli. V úvodu prezentace je odkaz na stránky ,které s dějinami seznamují ,ale také pomocí kvízu upevňují znalosti dětí. Materiál v závěru procvičuje znalosti žáků pomocí tajenky.

4

5 Cyril a Metoděj Věrozvěsti Soluň 5.červenec 863 Rastislav Pravoslaví

6 Staroslověnština Nejstarší slovanský spisovný jazyk Cyril-hlaholice Rostislav –kněží mluvící latinsky vyhnáni.

7 Gorazd Nástupce sv. Metoděje Uvězněn-žáci vyhnáni v okovech
Později působil-Čechy, Polsko, Bulharsko

8 Který z bratrů věrozvěstů vytvořil hlaholici?
Jméno země kam bratři ze Soluně přišli? Cyril a Metoděj byli apoštolové……koho? Jak se před příchodem bratrů na Moravě kázalo? Jak se jmenoval Cyril původně? Církev z východu? Jak se jmenuje jedna ze zemí kam se po vyhnání z Velké Moravy Metodějovi žáci uchýlili? Metodějův nástupce. Jak se na Velké Moravě kázalo? C y r i l M o a v S n ů t s k K P í B u h G z d ě c y r i l m o a v s n ů t k p í b u h g z d ě

9 citace KyrilMethod.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ZographensisColour.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Gorazd.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r"

Podobné prezentace


Reklamy Google