Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Konstantin a Metoděj

2 Šiřitelé křesťanství na území Velkomoravské říše
**************************************************************************** Šiřitelé křesťanství na území Velkomoravské říše

3 Kníže Rostislav – snaha omezit franský vliv:
1. Rostislav se chce zbavit vlivu franských kněží na jeho území 2. Žádá o podporu papeže – ale papež si nechce znepřátelit Franského krále, a proto žádosti nevyhověl. 3. Rostislav proto žádá Michala III. – byzantského císaře 4. Michal III. rád vyhověl – posílá na Velkou Moravu věrozvěsty Konstantina ( Cyrila ) a Metoděje 5. na Moravě je zdárně počato šíření křesťanství – čím to bylo dáno ?

4 Hlaholice Ukázka textu
Konstantin znal slovanský jazyk a vytvořil jim blízké písmo – hlaholici

5 Příchod na Velkou Moravu:
Oba bratři pocházeli ze Soluně a na Moravu přišli asi r. 863 n.l. Konstantin se dobře připravil – kromě písma též ještě před cestou přeložil 4 evangelia a vytvořil vlastní poetickou skladbu: „Proglas“ po 40-ti měsících šíření staroslověnštiny odešli hájit své učení do Itálie k papeži. Jak slovanské písmo tak liturgii úspěšně obhájili !!! Příchod do Velehradu : Konstantin ale v Itálii onemocněl, vstoupil do kláštera a r. 869 umírá

6 Zřízení arcibiskupství:
Metoděj papeže přesvědčil a ten ho jmenoval arcibiskupem pro oblast Velké Moravy se sídlem ve Srěmu ( Sirmiun ) cestou domů je ale Metoděj zajat bavorskými kněžími a uvězněn ( Záviděli mu obrovský úspěch u Slovanů a vadilo jim omezení jejich vlivu ) Klášter Ellwangen – místo věznění Metoděje Po Svatoplukových protestech a papežově intervenci je Metoděj propuštěn !

7 Křest českého knížete Bořivoje arcibiskupem Metodějem:
****************************************************************************

8 Příchod franského mnicha Wichtinga:
po smíru mezi Ludvíkem Němcem a Svatoplukem přichází na Velkou Moravu bavorští duchovní v čele s mnichem Wichtingem Wichting očerňuje Metoděje, ten ztrácí podporu Svatopluka Zasáhne však papež a Wichting musí být Metodějovi poslušen Wichting s intrikami pokračuje --- > nový papež ho podpoří V kritické chvíli r. 885 Metoděj umírá - jako nástupce určuje Moravana Gorazda

9 Bronzový pomník a kostelík na vrcholu Radhoště:

10 Likvidace Metodějových nástupců:
Metodějovo přání není papežem vyslyšeno – Gorazd nejmenován Wichting je na základě padělaných listin jmenován aribiskupem zahájil systematickou likvidaci nezávislé slovanské církve - Metodějovi žáci vyhnáni ( převážně do Bulharska ) - zbylí povražděni, uvězněni… Bulharsko Velká Morava Franská říše Cyrilova a Metodějova práce nezničena – základ dnešního pravoslaví.

11 Děkuji Vám za pozornost
A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google