Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"— Transkript prezentace:

1 EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je

2 SADA č. I Identifikátor: ICT/ I ČJ DUM č
SADA č. I Identifikátor: ICT/ I ČJ DUM č. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Velkomoravská říše Autor: Zuzana Řípová Stručná anotace: Výuková prezentace pro 4.a 5.ročník Metodické zhodnocení: Seznámení s historií Velkomavské říše a jejím místem v českých dějinách Odpilotováno: Sada č. XIX Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIX _ ČJS, DUM 7 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Velkomoravská říše Autor: Zuzana Řípová Stručná anotace: Výuková prezentace pro 4.a 5.ročník Metodické zhodnocení: Seznámení s historií Velkomoravské říše a jejím místem v českých dějinách Odpilotováno: ve 4.A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová

3 VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE 833 – 906 (907) = 9. – 10. století n.l.

4 Počátky Velkomoravské říše
V 9. století se na Moravě a části Slovenska nacházel první státní útvar = Velkomoravská říše. Prvním historicky známým vládcem této říše byl Mojmír I. Mojmír porazil slovenského knížete Pribinu. Mojmír I., freska ve Znojemské rotundě.

5 Nástupcem Mojmíra byl Rastislav (nebo také Rostislav).
Ideální podoba knížete Rastislava

6 Počátky Velkomoravské říše
Za doby Rastislava už byla Velká Morava mocným evropským státem. V této době bylo dosavadní pohanské náboženství vytlačováno novým = křesťanstvím. To přineslo mnoho změn. Kněží z Franské říše mluvili latinsky nebo německy a lidé jim nerozuměli. Rastislav hledal kněží, kteří by u nás šířili křesťanství lidu srozumitelným jazykem. Nakonec Rastislav požádal o pomoc císaře byzantské říše.

7 Příchod Konstantina a Metoděje
Roku 863 přišli díky byzantskému císaři do Velkomoravské říše dva bratři, kněží Konstantin a Metoděj. Oba bratři začali kázat ve slovanském jazyce. Konstantin také sestavil první slovanské písmo = hlaholici.

8 Konstantin a Metoděj

9 ukázka hlaholice Konstantin sestavil
první slovanské písmo = hlaholici. ukázka hlaholice

10 Hlaholice Zkuste podle obrázku napsat svoje jméno v hlaholici.

11 Působení Konstantina a Metoděje
Po stížnostech franských kněží u papeže, že se na Moravě při kázání nepoužívá latina, museli Konstantin a Metoděj jít k papeži a obhájit své učení. Jejich obhajoba papeže přesvědčila. Konstantin ale v Římě (u papeže) onemocněl a vstoupil do kláštera, kde přijal jméno Cyril a brzy poté zemřel. Metoděj se sám vrátil na Moravu.

12 Konec slovanského kázání
Mezitím se stal na Moravě knížetem Svatopluk. Za jeho vlády Metoděj pokračoval ve svém díle. Avšak po Metodějově smrti byli jeho žáci vyhnáni ze země a do kostelů se vrátila latina. Bratři Konstantin a Metoděj byli za svoje zásluhy prohlášeni církví za svaté. Na jejich počest byl u nás vyhlášen 5. červenec státním svátkem.

13 mapa Velkomoravské říše za Svatopluka I.

14 kníže Svatopluk I.

15 Rozvoj řemesel Konstantin a Metoděj si s sebou přivedli na Velkou Moravu pomocníky, kteří předávali obyvatelům své znalosti a dovednosti- rozvíjení samostatných řemesel. Např. šperkařství, sklářství, řezbářství, kovářství, hrnčířství. Velký význam začal mít také obchod.

16 ukázka šperků z doby Velkomoravské říše

17 Zánik Velkomoravské říše
Po Svatoplukově smrti Velkomoravská říše neodolala nájezdům kočovných Maďarů. Na počátku 10. století n.l. se Velkomoravská říše rozpadá. Čechy a Morava se od této doby začaly vyvíjet samostatně.

18 Dějiny udatného českého národa
dejiny-udatneho-ceskeho- naroda/ velka-morava/

19 Zdroje Obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mojmir_I.jpg
_Svat%C3%BD_Cyril_a_Metod%C4%9Bj.jpg Bashkortostan.jpg?uselang=cs Dic.png


Stáhnout ppt "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"

Podobné prezentace


Reklamy Google