Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty."— Transkript prezentace:

1

2 Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty

3 Základní faktografie 1892 Petrkov – 1971 Petrkov (obec v okrese Havlíčkův Brod). Jeho otec statkářem, sám Reynek nedokončil vysokoškolská studia. Velký vliv na něj měl katolický spisovatel a překladatel Josef Florian ze Staré Říše (obec na Jihlavsku). Ve 20.letech se vydává na cesty po Evropě – Grenobl, Paříž,… Za manželku si bere básnířku Suzanne Renaudovou. Ve 30.letech po otci přebírá statek, ten je mu po r.1948 zkolektivizován.

4 Dílo – obecné rysy Reynek nejen básníkem katolického proudu, ale i překladatelem z němčiny a francouzštiny a též významným grafikem (technika suché jehly). Po roce 1948 zákaz publikovat, jisté oživení v 60.letech, ale po r.1968 kvůli normalizaci opět zakázán, jeho dílo doceněno až po r Básně někdy až syrového výrazu, přitom se zjevnou vírou v Boha. Úcta ke všemu, co žije a také trpí (inspirace sv.Františkem z Assisi). Motivy rodného kraje – Vysočiny.

5 Básnické sbírky Sbírky 20.let ještě ovlivněny expresionismem: „Rybí šupiny“, „Had na sněhu“ (sbírky v próze), „Rty a zuby“. Sbírky let již naplněny křesťanskou spiritualitou: „Setba samot“, „Pieta“, „Podzimní motýli“, „Mráz v okně“, „Sníh na zápraží“, „Odlet vlaštovek“ (poslední sbírka byla vydána až posmrtně, r.1978 v Mnichově).

6 Poznámka k výtvarným dílům
Ve 20.letech pro něj výtvarná tvorba znamenala hlavní zdroj obživy – pastely, uhly, akvarely, mj. vystavované i ve Francii. Od 30.let suchá jehla, lepty atd., nejčastěji s křesťanskými motivy – piety, ukřižování,…

7 Vybrané citáty – „Rty a zuby“, báseň „Z bolestí člověka“
„Z bolestí člověka korály navléká si Satan. Na úzkostné niti krvavě mu svítí jak zuby. Žárlivě jich střeže v tvrdost jejich řeže své jméno: jádra jsou to živá Satan je pohřbívá by vzrostla. Šalbou pýchy sveden štípiti chce eden – a štípí! Jenže opět Pánu, jenž přirazil bránu prvého!“

8 Otázky k ukázce Reynek náleží ke katolickým básníkům – proč? Co je hlavním tématem uvedené básně? Kdo kromě Satana ještě na světě symbolizuje zlo, nenávist utrpení? Vyhledejte i konkrétní symboly, s nimiž je zlo spjato. Jak na vás působí básnický výraz této básně? Zhodnoťte po formální i obsahové stránce.

9 Shrnutí Bohuslav Reynek patří k nejvýraznějším básníkům expresionistického a katolického proudu a kromě toho i výtvarníkům – grafikům.

10 Zdroje Vlastní tvorba autora.

11 Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google