Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Stabilita regulačního obvodu Pojem „stabilita systému“ OB21-OP-EL-AUT-KRA-M-3-020 Ing. Petr Krajča

3 Stabilita je schopnost systému zachovávat daný stav. Stabilní stav Nestabilní stav Stabilita je základní a nevyhnutelnou podmínkou správné funkce regulačního obvodu.

4 Definice: Regulační obvod je stabilní, jestliže po svém vychýlení z rovnovážného stavu a odstranění vzruchu, který vychýlení způsobil, je schopen se ustálit v rovnovážném stavu. Nový rovnovážný stav nemusí být s původním rovnovážným stavem totožný.

5 Otázka: Které veličiny mohou způsobit vychýlení regulačního obvodu z rovnovážného stavu ? regulátor regulovaná soustava snímač w + e - x u y Odpověď: Řídící veličina (žádaná hodnota) – w nebo porucha (změna zatížení) – x.

6 V praxi to znamená: Regulační obvod je stabilní, jestliže se při libovolné změně žádané hodnoty (w) a po odeznění přechodového děje, regulovaná veličina (y) ustálí na nové hodnotě. Případně, po ustálení poruchy (x) se ustálí i regulovaná veličina (y).

7 Nestabilní systémy nejčastěji kmitají nebo se překlápí z jednoho mezního stavu do druhého. Neplní tedy svoji regulační funkci a může dojít k poškození regulované soustavy. y(t) t t Průběh přechodného děje u stabilního a nestabilního obvodu. stabilní obvodnestabilní obvod

8 Stabilita regulačního obvodu závisí na přenosových vlastnostech členů regulačního obvodu. Nejvýrazněji se uplatňují přenosy regulátoru a regulované soustavy. Ke zjištění skutečnosti zda regulační obvod je nebo bude stabilní, používáme tzv. kritéria stability. Kritéria stability jsou algebraická nebo grafická.

9 Kritéria stability algebraická grafická Hurwitzovo Routh - Schurovo Nyquistovo Michajlov - Leonhardovo

10 Děkuji za pozornost Literatura - R. Voráček a kol.: Automatizace a automatizační technika II., Computer Press Praha 2000 - I. Švarc: Automatizace - Automatické řízení, VUT Brno, FSI


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google