Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Druhy a vlastnosti automatizačních prostředků 2. hodina OB21-OP-EL-AUT-KRA-M-3-023b Ing. Petr Krajča

3 Rozdělení podle vztahu k informaci 3. Prostředky pro zpracování informace Tyto prostředky ze vstupní informace vytvářejí informace nové. Jsou to prostředky velmi rozmanité - regulátory, členy pro matematické alogické operace, řídící systémy atd.

4 Prostředky pro zpracování informace LOGO! S7 - 200 S7 - 300 S7 - 400 Siemens Mikrosystémy Řídící systémy

5 Prostředky pro zpracování informace TECO - Tecomat Tecomat 700

6 Rozdělení podle vztahu k informaci 4. Prostředky pro uchování informace Pro uchování informace používáme různé druhy pamětí od záznamu na papír, přes samodržné zapojení relé až po magnetická a optická záznamová média a polovodičové paměti. Paměťové prvky mám umožňují realizaci sekvenční logiky a programovatelných zařízení.

7 Prostředky pro uchování informace

8 Rozdělení podle vztahu k informaci 5. Prostředky pro využití informace Tato zařízení umožní výslednou informaci, která vznikne jako výsledek procesu řízení, transformovat na konečný zásah do řízeného objektu tak, aby bylo dosaženo cílů řízení. stejnosměrný motorkrokový motor

9 Prostředky pro využití informace pneumatický motor kyvnýpneumatický motor přímočarý

10 Rozdělení podle energie signálu Signál je informace vyjádřená průběhem hodnot fyzikální veličiny. Podle energie signálu, kterému je informace přiřazena jsou v technické praxi nejvíce používané energie: - mechanická - elektrická - elektromagnetická - pneumatická - hydraulická - optická

11 Mechanický signál Je přenášen táhly, bowdeny, řemeny atd. Jde v podstatě o přenos výchylky nebo síly. Dosah mechanického signálu je malý. Rychlost signálu je dostatečná.

12 Elektrický signál Pro přenos elektrického signálu na relativně krátké vzdálenosti (řádově km) můžeme vedení považovat za obvod se soustředěnými parametry (R, L a C vedení lze uvažovat za soustředěné v jednom místě). Analogové i číslicové systémy využívají pro přenos informace v zásadě stejná přenosová prostředí: - nf kabely - vf kabely - koaxiální kabely

13 Pneumatický a hydraulický signál Je přenášen různými typy potrubí v závislosti a tlaku. Pneumatický a hydraulický signál může přenášet vedle informace také výkon. (U elektrického signálu to není vhodné, u optického to nepřichází v úvahu). Při přenosu pneumatického signálu dochází ke zpoždění, proto je použití tohoto signálu vhodné tam, kde systém má velké časové konstanty. U hydraulických systémů vznikají problémy se setrvačnými silami pohybujícího se sloupce kapaliny. Při náhlém zastavení průtoku může dojít k tlakovým rázům. Proto se hydraulické potrubí volí co nejkratší.

14 Optický signál Přenos optického signálu je možný - prostorem (atmosférou, vakuem) - světlovody Výhody přenosu informace pomocí světla vyplývají z odlišných vlastností nositelů elektrického a optického signálu. Optický signál - neutrální fotony na sebe navzájem nepůsobí. Elektrický signál - elektrony vyvolávají kolem sebe elektrická a magnetická pole, která jsou příčinou různých parazitních vazeb a rušení.

15 Charakteru optického signálu a možnostem jeho zpracování odpovídá nejlépe přenos číslicového binárního signálu. Přenos analogového signálu optickým spojem je obtížnější. Optické záření lze modulovat amplitudově, frekvenčně, fázově nebo změnou polarizace. Optická vlákna dělíme podle konstrukce na skleněná vlákna jednovidová, mnohovidová a vlákna plastová.

16 Rozdělení podle druhu signálu Podle druhu signálu, který dokáže zařízení zpracovat dělíme prostředky na: - spojité (analogové) - nespojité (diskrétní)

17 Rozdělení podle konstrukce Podle konstrukce dělíme prostředky na: - jednoúčelové - kompaktní - stavebnicové

18 Děkuji za pozornost Literatura - P. Beneš a kol.: Automatizace a automatizační technika III., Computer Press Praha 2000 - www.cz.wikipedia.orgwww.cz.wikipedia.org - www.en.wikipedia.orgwww.en.wikipedia.org - www.siemens.czwww.siemens.cz - www.tecomat.czwww.tecomat.cz


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google