Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síla. Měření síly. Gravitační síla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síla. Měření síly. Gravitační síla."— Transkript prezentace:

1 Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_153, 8. sada, F ANOTACE Prezentace slouží k výkladu látky – „Síla, měření síly, gravitační síla“. Je doplněna obrázky k tématu a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmy – síla, gravitační síla. Chápe, jak se projevuje gravitační síla, na čem závisí, umí sílu změřit. Zná jednotku a značku síly. V rámci opakování učiva na interaktivní tabuli zakroužkuje správné odpovědi na dané otázky. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 STAVBA LÁTEK Síla. Měření síly. Gravitační síla. Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Působení těles je vždy vzájemné
Působení těles je vždy vzájemné. Působí-li jedno těleso na druhé, působí současně i druhé těleso na první.    Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo „na dálku“ např. elektrickou, magnetickou nebo gravitační silou.  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Gravitační síla Okolo Země je gravitační pole. Na každé těleso v něm působí svisle dolů gravitační síla. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Velikost gravitační síly
závisí na hmotnosti těles – čím větší hmotnost, tím větší gravitační síla závisí na vzdálenosti od Země – čím dále je těleso od Země, tím je gravitační síla menší sílu označujeme Fg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Měření síly Sílu měříme pružinovým siloměrem. Prodloužení pružiny je přímo úměrné působící síle. Jednotkou síly je newton – N. Značka síly je F. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Otázky k opakování Správnou odpověď zakroužkuj. 3. Sílu měříme
1. Okolo Země je elektrické pole atmosférické pole gravitační pole 2. Gravitační síla působí jen na kovová tělesa na každé těleso v gravitačním poli na tělesa s elektrickým nábojem 3. Sílu měříme skládacím metrem odměrným válcem siloměrem 4. Jednotkou síly je newton metr sekunda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Použité zdroje [ ] [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN obr s. 26 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Síla. Měření síly. Gravitační síla."

Podobné prezentace


Reklamy Google