Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika 7. ročník Síla Anotace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika 7. ročník Síla Anotace"— Transkript prezentace:

1 Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Prezentace, která se zabývá silou a jejím měřením Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší co je to síla SVP Ne Klíčová slova Fyzika, síla Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 298 kB

2 Fyzika 7. ročník Síla

3 Pružinu můžeme použít k porovnávání sil.
Pozorujeme pružinu: Pružina v normálním tvaru. Na pružinu působíme silou, pružina se prodlouží. Přestaneme-li na pružinu působit silou, zkrátí se na původní délku. Pružinu můžeme použít k porovnávání sil.

4 Mohli bychom použít pružinu k měření síly?
Budeme zavěšovat postupně závaží a budeme zjišťovat, o kolik centimetrů se pružina prodlouží.

5 Do tabulky uvedeme výsledky našeho měření:
Počet závaží Prodloužení pružiny 1 2 3 0 cm 1 cm 2 cm 3 cm Z tabulky vidíme, že kolikrát se zvětšil počet závaží, tolikrát se zvětšilo prodloužení pružiny. Pružinu můžeme tedy použít k měření síly.

6 Čím měříme sílu? Sílu měříme pružinovým siloměrem. načrtni!

7 Jednotka síly Pro měření síly byla mezinárodně dohodnuta jako jednotka
síly taková síla, kterou je k Zemi přitahováno závaží o hmotnosti 100 g. Jednotkou síly je newton (N). Jeden newton je roven síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů.

8 Před použitím siloměru musíme zjistit:
zda před zavěšením závaží splývá dolní okraj s nulovou čárkou stupnice - v jakých jednotkách je stupnice - jaké síle odpovídá nejmenší dílek stupnice jakou největší sílu můžeme siloměrem změřit (měřicí rozsah stupnice)

9 Otázky a úkoly 1. Na čem je založeno měření síly pružinovým siloměrem?
2. Jak velká je přibližně síla 1 newtonu? 3. Co musíš zjistit před použitím siloměru k měření? 4. Zdůvodni, proč nesmí být měřená síla větší, než je měřicí rozsah siloměru.


Stáhnout ppt "Fyzika 7. ročník Síla Anotace"

Podobné prezentace


Reklamy Google