Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síla. Skládání sil Co už víme o síle

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síla. Skládání sil Co už víme o síle"— Transkript prezentace:

1 Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Zapiš si! (Učebnice strana 31 – 32) Síla je odvozená fyzikální veličina, která popisuje, jak na sebe vzájemně působí dvě tělesa. Sílu značíme F. K měření síly používáme pružinový siloměr. Měření je umožněno tím, že dočasné prodloužení pružiny siloměru je přímo úměrné působící (měřené) síle. Jednotkou síly je newton, značí se N. Působení síly poznáme z jejích účinků: působením síly se mění pohyb tělesa (těleso se dává do pohybu, urychluje se, zpomaluje se nebo se mění směr jeho pohybu) – např. roztlačování vozíku, úder raketou při tenisu působením síly se mění tvar tělesa (pružná tělesa se natáhla, zkrátila, plynná tělesa se stlačují) – např. stlačování vzduchu hustilkou, deformace houby na tabuli působením síly se těleso rozdělí na několik částí (přetržení, přelomení) – přetržení provázku, sekání dřeva

2 Silou mohou na sebe působit i tělesa, která se nedotýkají.
Magnet přitahuje kuličku magnetickou silou, současně i kulička přitahuje magnet. Magnet působí na kuličku magnetickou silou, v okolí magnetu je magnetické pole. Třeme-li plastový hřeben tenkým papírem, zjistíme, že hřeben přitahuje kousky papíru elektrickou silou. V okolí elektricky nabitých těles vzniká elektrické pole. Všechna tělesa na sebe působí přitažlivou silou, kterou nazýváme gravitační síla. Kolem každého tělesa vzniká gravitační pole (zkráceně gravitace). Prostřednictvím gravitačního pole na sebe působí každá dvojice těles přitažlivou silou. Pustíme-li kámen, padá k Zemi. Na povrchu Země působí na všechna tělesa Země gravitační silou a přitahuje je. Okolo Země je gravitační pole. Gravitační síla se zmenšuje se vzdáleností od Země.

3 Síla je fyzikální veličina, značí se F.
Sílu měříme pružinovým siloměrem. Měření je umožněno tím, že dočasné prodloužení pružiny siloměru je přímo úměrné působící (měřené) síle. Jednotkou síly je newton, značí se N. 1 N je roven přibližně síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů. Působí-li jedno těleso na druhé, působí současně druhé těleso silou na první těleso. Vzájemným silovým působením se může změnit tvar tělesa nebo pohyb tělesa (uvést do pohybu, zbrzdit nebo urychlit pohyb, změnit směr pohybu nebo zastavit pohyb). Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo „na dálku“, např. elektrickou, magnetickou nebo gravitační silou. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 33 – 34.


Stáhnout ppt "Síla. Skládání sil Co už víme o síle"

Podobné prezentace


Reklamy Google