Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc.Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc.Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a."— Transkript prezentace:

1 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc.Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ GULÁŠE Z JATEČNÉHO MASA listopad 2012VY_32_INOVACE_TECH_130203

2 TECHNOLOGICKÝ POSTUP  Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky (4 x 25 g, 3 x 33 g).  Rozpálíme tuk a dozlatova orestujeme cibulí s kmínem, zaprášíme mletou paprikou, maso rychle opečeme, aby se paprika nespálila.  Maso osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a prolisovaný česnek, podlijeme vodou nebo hovězím vývarem a pomalu dusíme.

3  Měkké podušené maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a orestujeme. Přilijeme vodu a rozmícháme, můžeme i přecedit.  Maso vložíme do omáčky a společně minimálně 20 minut provařujeme.  Dochutíme solí a majoránkou.  Můžeme přidat na tuku osmahnutou sladkou papriku. TECHNOLOGICKÝ POSTUP

4  Při větším množství porcí vložíme osolené, opepřené maso na cibulový základ s kmínem, orestujeme ze všech stran (maso během restování pustí šťávu – necháme vydusit dosucha), zarestujeme rajčatový protlak a poprášíme červenou paprikou. Podlijeme vodou, lepší je hovězí vývar (pozor sůl) a dusíme.  Maso vyjmeme. Šťávu zahustíme zaprášením.  Pokud je v základu dostatek cibule, nemusíme zahušťovat moukou.  V krajových kuchyních můžeme guláš zahustit chlebovými kůrkami, máslovou jíškou.

5 GULÁŠE Z HOVĚZÍHO MASA  Hovězí guláš  Vídeňský guláš  Znojemský guláš  Karlovarský guláš  Bratislavský guláš  Plzeňský guláš  Maďarský guláš  Rumunský guláš  Debrecínský guláš  Mexický guláš  Uherský guláš  Oregano guláš

6 Hovězí guláš s vyšší dávkou cibule (1kg hovězí kližky, 0,60 kg cibule). Při expedici zdobíme na kolečka nakrájenou syrovou cibulí. VÍDEŇSKÝ GULÁŠ

7 DEBRECÍNSKÝ GULÁŠ Guláš je připraven z hovězího masa předního, do cibulovo- paprikového základu vložíme nakrájená rajčata. Do procezené šťávy přidáme roztavenou slaninu a osmažený párek nakrájený na plátky.

8 MEXICKÝ GULÁŠ Mexický guláš je připraven z hovězího masa předního. Podává se s dušenou rýží, která je smíchána se sterilovaným hráškem, posypaná strouhaným sýrem.

9 BRATISLAVSKÝ GULÁŠ Základ guláše je připraven z cibule, kořenové zeleniny, divokého koření a citronu. Vložíme hovězí maso přední a dusíme. Omáčku dochutíme hořčicí a zjemníme mlékem. Po procezení přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky.

10 GULÁŠ OREGANO Hovězí maso přední (kližka, krk) nakrájíme na širší nudle. Maso osolíme, opepříme a orestujeme na cibulovém základu. Orestované maso zalijeme vodou nebo vývarem.

11 Guláš vložíme do trouby nebo konvektomatu a dusíme do měkka. Měkké maso vybereme ze základu. Šťávu vydusíme na tuk. GULÁŠ OREGANO

12 Zasypeme hladkou moukou. Mouku orestujeme.Zalijeme vodou nebo vývarem. GULÁŠ OREGANO

13 Šťávu provaříme nejméně 20 min a dochutíme sušeným nebo čerstvým oreganem. Přidáme utřený česnek. GULÁŠ OREGANO

14 Při expedici sypeme strouhaným tvrdým sýrem. GULÁŠ OREGANO

15 GULÁŠE Z VEPŘOVÉHO MASA  Vepřový guláš  Vepřový debrecínský guláš  Sikulský guláš  Zabijačkový guláš  Segedínský guláš  Segedínský guláš speciál

16 SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ SPECIÁL Příprava guláše z vepřové plece na slaninovocibulovém základu s přidáním kysaného zelí a zakysané smetany.

17 POUŽITÁ LITERATURA Apetit. Praha 6: Burda Media 2000, 2012, Říjen s ISSN BRHLÍK, Eduard a Juraj ROMAŇUK. Technologie přípravy pokrmů 2. Praha: IQ 147, ISBN RUNŠTUK, Jaroslav. Receptury teplých pokrmů. Praha: Merkur, ISBN


Stáhnout ppt "Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc.Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a."

Podobné prezentace


Reklamy Google