Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování."— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování

2 I. Plánování (obecně)

3 Úkol Vysvětlete postup při řešení jedné z následujících situací, jste-li pověření přípravou: rodinné dovolené, maturitního plesu, vybavení nového bytu, stavby rodinného domu. Co je pro úspěšné zvládnutí uvedených situací společné?

4 Plánování (obecně) Co? Proces stanovení cílů a cest k jejich dosažení. Nemáme-li přesně definované cíle, nemůžeme je dosáhnout, řešíme jen momentálně aktuální věci, dle náhle pociťované potřeby, nahodile. Proč? Splnění cílů je jednodušší, usnadňuje rozhodování, řešení situací, problémů, šetří čas. Např. chci se stát právníkem – po ZŠ půjdu na gymnázium, z volitelných předmětů si zvolím humanitně zaměřené…

5 Přístup k plánování Úkol Identifikujte svůj osobní vztah k plánování, např. při přípravě na strávení volného času o víkendu, při přípravě na výlet, dovolenou či na velkou písemku. A) Neplánuji. B) Plánuji občas, něco, nesystematicky. C) Plánuji, ale nedodržuji plány. D) Plánuji a dodržuji plány.

6 Vaše budoucnost Chcete své vlastní bydlení? Jaké? Popište. Načrtněte. Jak svůj byt/dům získáte?

7 II. Finanční plánování

8 Finanční plánování Plánování v oblasti financí. Charakterem strategické. Stanovení finančních cílů a cest k jejich splnění. cesty Cíl

9 Základní zásady 1. Řešíme důležité, strategické, „drahé“ věci. 2. Začínáme od těch nejdůležitějších (priorit). 3. Čím dříve začneme, tím lépe.

10 1. Ř ešíme d ů ležité, strategické, „drahé“ v ě ci. Při zahrnutí všech finančních problémů, včetně drobností, by se stal plán nepřehledný. Pokud budeme řešit drobnosti, na „velké“ věci peníze nezbudou.

11 2. Začínáme od priorit. V opačném případě nám na nejdůležitější věci nemusí zbýt. Pokud se soustředíme na drobnosti, můžeme na základní věci zapomenout. 1.

12 3. Čím dříve začneme, tím lépe. Chceme-li umět dobře anglicky, protože za 2 roky odlétáme do USA, čím dříve se začneme učit, tím lépe budeme hovořit. Chce-li se student naučit na MZ, nezvládne to, nechá-li přípravu na poslední chvíli, často to vzdá s pocitem beznaděje nebo bude spoléhat na štěstí. Chceme-li si na důchod našetřit 2 000 000 Kč, nemůžeme začít investovat v 60 letech a doufat, že stihneme shromáždit potřebnou částku. dob ř ešpatn ě

13 Finanční plánování - podstata Snaha optimalizovat finanční situaci v současnosti i budoucnosti, optimalizovat domácí finance vzhledem ke stanoveným cílům a situaci jedince, domácnosti. Snaha správně nakombinovat příjmy a výdaje, volné finanční prostředky využít optimálním způsobem k zajištění přítomnosti i budoucnosti.


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování."

Podobné prezentace


Reklamy Google