Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_1_2_03 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční nezávislost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_1_2_03 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční nezávislost."— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_1_2_03 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční nezávislost

2 Ideální den Úkol: Zavřete oči a představte si svůj ideální den přibližně za 20 let. V kolik ráno vstanete? Co si dáte k snídani? Co budete dělat? Co si obléknete? Kam si zajdete na oběd? S kým a kde se setkáte?... ?

3 Hodnoty Co pro Vás znamenají peníze? Kde stojí peníze ve Vašem žebříčku hodnot? Čím jsou pro Vás důležité? Uveďte nejdůležitější hodnoty ve Vašem životě.

4 Finanční nezávislost Úkol: Co chápete pod pojmeme finanční nezávislost? Pokuste se vysvětlit. ?

5 Finanční nezávislost Nejnáročnější cíl. Dlouhodobý cíl. Nesplnitelný, pokud neplánujeme. Stav rentiérů.

6 Finanční nezávislost Nezbytné výdaje ‹ Pasivní příjmy

7 Úkol: Vyjmenujte dle Vašeho názoru nezbytné výdaje. ?

8 Nezbytné výdaje Výdaje na bydlení. Výdaje na jídlo a pití. Výdaje na základní hygienické potřeby. Výdaje na základní oblečení. Výdaje na splátky úvěrů, leasingu…

9 Úkol: Pokuste se vysvětlit pojem pasivní příjmy. Uveďte příklady. ?

10 Pasivní příjmy Příjmy z pronájmu. Dividendy z akcií. Výnosy z dluhopisů. Výnosy z podílů na společnostech…

11 Finanční závislost Příjmy ze zaměstnání = Spotřeba (výdaje) < Příjmy z majetku

12 Finanční nezávislost Příjmy z majetku = Spotřeba, výdaje >

13 Základní otázky pro dosažení finanční nezávislosti a) Jak veliký potřebujeme majetek pro finanční nezávislost? a) Jak dlouho chceme rentu čerpat? b) Jak velkou si představujeme rentu měsíčně? c) Za jak dlouho chceme rentu čerpat? (Odvíjí se od věku a představ). b) Jak tak velký majetek získat? a) Jaké lze dosáhnout výnosy na finančních trzích?

14 Jak dlouho budeme čerpat rentu? Ve fin. poradenství se používá doba do 85 let. Jaká je Vaše představa, od kdy budete, chcete čerpat rentu? (Čím dříve ji chcete čerpat, tím více musíte mít majetku). Chceme-li být rentiérem: Od 60, budeme čerpat rentu 25 let. Od 50 let, potřebujeme rentu na 35 let.

15 Pravidlo pro výpočet Zjednodušené pravidlo finančních poradců: 1 mil. majetku = renta 5 000 Kč měsíčně. Chceme-li dosáhnout rentu 20 000 Kč měsíčně, potřebujeme vlastnit majetek na financování renty v hodnotě 4 000 000 Kč (ne nemovitost, ve které bydlíme).

16 Kolik musím šetřit, investovat? Úkol: Doplňte osvědčená pravidla investování. Čím dříve začneme investovat, tím …….. stačí měsíčně. Čím odvážněji začneme investovat, tím je ……. výnos. Čím vyšší si představujeme rentu, tím ……… musíme investovat. ?

17 Kolik musím šetřit, investovat? Čím dříve začneme investovat, tím méně stačí měsíčně. Čím odvážněji začneme investovat, tím je vyšší výnos. Čím vyšší si představujeme rentu, tím více musíme investovat.


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_1_2_03 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční nezávislost."

Podobné prezentace


Reklamy Google