Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta."— Transkript prezentace:

1 DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta k cíli

2 Cíle a přínosy osobního finančního plánování Cílem je vytvoření rovnováhy mezi našimi budoucími finančními plány a očekávanými zdroji a následně nalezení cesty k dosažení těchto cílů. Příklad: za dva roky si chci koupit auto za 200tisíc korun. Spořit mohu měsíčně 3tisíce korun. Otázky zní: -budeme na to mít? - nemáme spořit víc a můžeme si to dovolit? - kam uložit naše úspory Na tyto otázky by nám mělo odpovědět finanční plánování.

3 Kalkulace zdrojů Sestavování finančního plánu jednotlivce probíhá v několika krocích: Analýza majetku a příjmů – finanční možnosti jednotlivce rodiny Analýza rizik – ztráta zaměstnání, nemoc, prudké zvýšení cen apod. Analýza cílů – určení cílů a přání – určení priorit. Analýza stávajícího řešení – zvolení konkrétního postupu pro řešení stanovených cílů.

4 Finanční rezervy – investování, spoření Různá aktiva mají různé vlastnosti, podle kterých se rozhodujeme v jaké podobě budeme svůj majetek držet. Určité aktivum např. bankovní vklad, akcie si pořizujeme, proto že z něj chceme mít na konci více peněz, než jsme vložili. Když od částky, kterou získáš nakonec odečteš částku, kterou si vložil, tak získáš VÝNOS. Pokud je aktivem vklad v bance pak se označuje jako ÚROK.

5 Převody aktiv Pokud vlastníš nějaké aktivum (budeme doplňovat v příkladu) můžeš jeho hodnotu převést – např. hotovost na valuty, valuty na akcie, akcie na nemovitost, nemovitosti na peníze atd….. Pokud držíš aktivum v podobě hotovosti nebo bankovního vkladu pak se jedná o ÚSPORY. Pokud držíš aktivum v jiné nepeněžní podobě pak jde o INVESTICE a pokud tedy přeměníš své úspory na investice říkáme, že jsi své úspory INVESTOVAL.

6 Inflace a kupní síla Při investování, spoření, půjčování si peněz nás zajímá, jak se bude hodnota peněz vyvíjet. To jak se vyvíjet bude do jisté míry měří INFLACE. Inflace snižuje hodnotu peněz. Například při roční inflaci 3% by peníze bez jakéhokoli výnosu ztrácely hodnotu (peníze doma). Jestliže je uložíme s 3% výnosem, tak bude jejich kupní síla zachována. Výnos 3% a zároveň inflace 3% znamená, že nedojde ani ke zhodnocení ani ke znehodnocení. Ochrana před inflací je jednoduchá – je třeba dosáhnout vyššího výnosu než je inflace.

7 Typické cíle ve finančním plánování Zajištění kvalitního studia dětí nebo jejich osamostatnění Zajištění finančních prostředků pro spokojené stáří Pořízení vlastního bydlení, nebo rekonstrukce stávajícího Vybavení domácností Pořízení automobilu, luxusní dovolené a dalších majetkových hodnot.

8 RIZIKA Riziko je nahodilá událost, která má negativní dopad na naše zdroje. Rozlišujeme: živelní rizika – např. vichřice, požár, úder blesku, povodeň….. Zdravotní rizika – možnost úrazu, onemocnění Politická rizika, která nemůžeme sami ovlivnit – válečný konflikt, státní převrat, znárodnění Změna situace např. v práci – výpověď, zánik zaměstnání, převedení na jinou hůře placenou práci apod., rodinné podmínky – rozvod, ztráta partnera….

9 Předcházení riziku Prevence – např. bezpečnostní zámky, bezpečnostní pásy, hromosvody, zdravý životní styl (omezení alkoholu, pravidelné návštěvy lékaře) Finanční pokrytí vzniklých škod – samopojištění tj. vytvoření finanční nebo majetkové rezervy, kterou lze případnou ztrátu uhradit anebo pojištění – služby pojišťovny, za které zaplatíme.

10 Opakování Vyjmenuj 3 cíle a priority, které budeš chtít realizovat po skončení studia. Jakým způsobem bys tyto cíle mohl realizovat? Která 3 rizika by mohla tvé plány ohrozit? Jak bys mohl tato rizika omezit?


Stáhnout ppt "DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta."

Podobné prezentace


Reklamy Google