Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti

2 Anotace Název tematické oblasti: Finanční gramotnost pro vyšší gymnázium 3 Název učebního materiálu: Jak nakládat s penězi Číslo učebního materiálu: VY_62_INOVACE_FG0417 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 1. - 4. ročník čtyřletého gymnázia 5. - 8. ročník osmiletého gymnázia Autor: RNDr. Lubomír Pek Datum vytvoření: 25.4.2014 Datum ověření ve výuce: 27.5.2014 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Dokáže se rozhodovat, kam s volným prostředky a jakým způsobem rozumně řešit situace, kdy se finančních prostředků nedostává. Metodické poznámky:Materiál lze využít při výkladu nového učiva a při frontálním opakování se třídou.

3 JAK NAKLÁDAT S PENĚZI Kam s penězi, pokud jich máš víc, než potřebuješ Kam pro peníze, pokud jich máš málo

4 F IN. ZDROJŮ MÁME Přebytek Řešíme jak INVESTOVAT Nedostatek Řešíme jak vzít ÚVĚR

5 A KTIVA A PASIVA Aktiva věci, které můžeš používat Pasiva závazek (něco platit, např. půjčku, úvěr)

6 AKTIVA – ZAJÍMÁ NÁS Roční míra výnosu určuje výhodnost aktiv Riziko určuje míro rizikovosti Likvidita aktiva určuje jak rychle lze aktiva přeměnit na finanční hotovost Inflace její vliv na aktiva

7 PASIVA - ZAJÍMÁ NÁS Druhy pasiv jak financovat svoji spotřebu na dluh Navýšení Splatnost Roční procentní sazba nákladů (RPSN)

8 N ĚKTERÉ POJMY Termínovaný vklad, spořící účet Akcie Stavební spoření Podílový list (fond)

9 Termínovaný vklad Je vklad, jehož výběr je možný až po uplynutí daného termínu-doby.

10 Je podíl na základním kapitálu a celkovém majetku společnosti. Počet akcií určuje sílu hlasu na valné hromadě a větší podíl na zisku. A KCIE

11 S TAVEBNÍ SPOŘENÍ Je státem dotovaný a relativně výhodný druh spoření - státní příspěvek, výběr cílové částky nebo úvěr. Spoří se 6 let.

12 Je podíl na základním kapitálu a celkovém majetku podílového fondu - tj. společnosti, která za peníze shromažďuje od podílníku peníze a nakupuje jiná aktiva (dluhopisy, akcie, vklady…). Je spojen s hlasováním na valné hromadě a podílem na zisku. P ODÍLOVÝ LIST ( FOND )

13 P ŘÍKLADY AKTIV Byt, auto, kolo, akcie, podílové listy, termínovaný vklad, spoření, … Další: Starožitnosti, hotovost, auto, pojištění, valuty, podíl ve fondu,…

14 P ŘÍKLADY PASIV Nesplacená část půjčky, dluh, auto, byt, ….

15 A KTIVUM Jeho hodnotu lze převádět na jiná aktiva. Hotovost na valuty, akcie, nemovitost,… Různá aktiva mají různé vlastnosti a různé výhody a nevýhody.

16 A KTIVUM ÚSPORY – aktiva v podobě hotovosti nebo bankovního vkladu INVESTICE – aktiva v nepeněžní podobě INVESTOVÁNÍ – změna úspor na investice.

17 P OJIŠTĚNÍ – PŘÍKLAD AKTIVA Povinné ručení (povinné), pojištění odpovědnosti z provozu vozidla Havarijní pojištění – dobrovolné, Cestovní pojištění – hradí léčebné výlohy Pojištění domácnosti Pojištění odpovědnosti Úrazové pojištění (odškodné) Životní pojištění (rizikové, kapitálové, důchodové,…)

18 R OČNÍ MÍRA VÝNOSU AKTIVA Výnos aktiva – rozdíl mezi hodnotou aktiva na konci a na začátku operace. ( u banky se tomu říká úrok)

19 S POČÍTEJ VÝNOS : 1. Doma máš v obálce 100000kč. Za rok tam opět najdeš 100000Kč. Jaký je výnos? 2. Do banky vložíš 100000Kč. Za šest měsíců tam budeš mít 101 000. Jaký je výnos? 3. Koupíš auto za 300000Kč. Za dva roky jej prodáš za 200000Kč. Jaký je výnos? Aktiva tedy mohou přinést i ztrátu!!!

20 Z DROJE Materiály autora


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google