Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti

2 Anotace Název tematické oblasti: Finanční gramotnost pro vyšší gymnázium 1 Název učebního materiálu: Platební karty Číslo učebního materiálu: VY_62_INOVACE_FG0206 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 1. - 4. ročník čtyřletého gymnázia 5. - 8. ročník osmiletého gymnázia Autor: Mgr. Hana Mikušková Datum vytvoření: 8. 1. 2014 Datum ověření ve výuce: 28. 1. 2014 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Rozlišuje typy platebních karet, dokáže objasnit jejich přednosti, funkce a využití a orientuje se v terminologii. Metodické poznámky:Materiál lze využít při výkladu nového učiva a při frontálním opakování se třídou.

3 Platební karty

4 Kreditní karta K bezhotovostní platbě Při platbě v obchodě: bezúročná doba: 5-7 týdnů později vysoká úroková míra (i přes 20% za rok) Při výběru z bankomatu: částka je obvykle úročena ihned

5 Výhoda kreditní karty: Poměrně dlouhé bezúročné období – někdy i 45 dní lze používat peníze banky, aniž by za to něco chtěla. Nutno si ovšem ohlídat datum splatnosti !

6 Nevýhoda kreditní karty : Tyto karty mají jedno z nejvyšších úročení, pokud včas nesplatíme dlužnou částku, pak se karta začíná chovat jako úvěrový produkt. Nedoporučuje se používat na nákup něčeho, bez čeho se lze obejít. (dovolená, dárky k Vánocům, domácí spotřebiče,…) Touto formou řešíme skutečně důležité platby!

7 Nákupní úvěrová karta kreditní karta vydaná nebankovní institucí, např. splátkovou společností

8 Debetní karta: K bezhotovostním platbám Umožňuje bezhotovostní platby a výběr z bankomatu Peníze má klient na účtu Usnadňuje placení vlastními penězi

9 Kontokorent U kreditní i debetní karty. Je podobný kreditní kartě: opět využíváme peníze banky. Peníze jsou úročeny hned, kdykoliv vyčerpáme vlastní peníze a sáhneme tzv. do debetu.

10 Vhodnost využití kontokorentu: Jako rezerva K překlenutí krátkodobých výpadků Při řešení závažných situací (ne při málo potřebných požadavcích)

11 PIN = Personal Identification Number = Osobní identifikační číslo Kód, který potvrzuje některé bankovní operace. Novodobá náhrada podpisu. Důvěrný údaj.

12 Bezpečnostní opatření Nikdy nepsat PIN do peněženky nebo na kartu!

13 Zdroje: ze zdrojů autorky


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google