Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finan č ní plán – rozpo č et domácnosti I VY_62_INOVACE_1_2_05 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční plán.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finan č ní plán – rozpo č et domácnosti I VY_62_INOVACE_1_2_05 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční plán."— Transkript prezentace:

1 Finan č ní plán – rozpo č et domácnosti I VY_62_INOVACE_1_2_05 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční plán – rozpočet domácnosti

2 Domácí finance ve finančním plánu Rozpočet příjmů a výdajů Zachycuje průběžný stav peněz Přehled majetku a závazků Zachycuje celkovou hodnotu, stav

3 Rozpočet domácnosti Přehled, plán příjmů a výdajů domácnosti. Zahrnuje všechny členy domácnosti. Stanovuje se jako přehled průměrných příjmů a průměrných výdajů. Zahrnuje pouze čisté příjmy. Příjmy a výdaje za delší časové období rozpočítáme. Nezahrnujeme jednorázové příjmy ani výdaje. Vychází z podrobné, dlouhodobější evidence (evidujeme každý den výdaje a na konci měsíce je roztřídíme do jednotlivých položek a přiřadíme sumu za měsíc).

4 Rozpočet domácnosti Úkol: 1. Vyjmenujte příklady výdajů a příjmů Vaší domácnosti. 2. Seskupte je do příbuzných skupin např. provoz domácnosti…. a odhadněte částky, které Vaše rodina za dané položky průměrně měsíčně utratí, u příjmů kolik měsíčně získá. ?

5 Rozpočet domácnosti PříjmyVýdaje

6 Příjmy hotovostníbezhotovostní

7 Příjmy pravidelnénepravidelnéjednorázové

8 Rozpočet domácnosti Úkol: Vyjmenujte příklady jednotlivých typů příjmů: pravidelných, nepravidelných, jednorázových. ?

9 Příjmy Pravidelné (opakované, lze s nimi počítat) ze zaměstnání, z podnikání, sociální dávky. Nepravidelné (kolísavé, nelze počítat s přesně danou výší) odměny, úroky, příjmy z cenných papírů. Jednorázové (nelze s nimi počítat) dědictví, z prodeje domu, auta, výpomoc rodičů.

10 Výdaje pevnékolísavéjednorázové

11 Rozpočet domácnosti Úkol: Vyjmenujte příklady jednotlivých typů výdajů: pravidelných, pevných, nepravidelných, kolísavých, jednorázových. ?

12 Výdaje Pravidelné pevné (lze těžko snížit, stále se opakují, musí je vždy zaplatit, počítat s nimi) nájem, leasing, energie. Proměnlivé, kontrolovatelné (lze si odepřít, ušetřit na nich, omezit spotřebu, vyhledat levnější spotřebu) oděvy, obuv, zábava, drogerie, kosmetika. Jednorázové – obvykle větší částky, vynakládají se za delší dobu, je na ně potřeba déle odkládat část příjmů, lze je ovlivnit.

13 Rozpočet domácnosti Úkol: Přepracujte sestavený rozpočet Vaší domácnosti, výdaje a příjmy uspořádejte podle druhů. ?

14 Rozpočet domácích příjmů a výdajů PříjmyVýdaje PravidelnéPevné NepravidelnéProměnlivé Celkem

15 Jednorázové výdaje Vznikají po delší době. Obvykle větší částka, částku nelze přesně určit. Musíme s nimi počítat. Mohou být: očekávané – dovolená, koupě nového automobilu, neočekávané – při rozbití spotřebiče, změně životní situace…

16 Řešení jednorázových výdajů Řešeníz rezerv postupně na ně naspořit – odložit spotřebu zvýšení příjmu – brigáda… půjčka, leasing

17 Rozpočet domácnosti Úkol (domácí, klasifikovaný): Prodiskutujte s rodiči rozpočet Vaší domácnosti, zaznamenejte si přibližné částky a porovnejte skutečný rozpočet s rozpočtem, který jste stanovili na základě svého odhadu. ?

18 Rozpočet domácích příjmů a výdajů PříjmyVýdaje PravidelnéPevné NepravidelnéProměnlivé Celkem


Stáhnout ppt "Finan č ní plán – rozpo č et domácnosti I VY_62_INOVACE_1_2_05 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční plán."

Podobné prezentace


Reklamy Google