Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik."— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik

2 Zajištění proti riziku Základ kvalitního finančního plánu. Umožňuje dosáhnout cílů i při neočekávaných událostech. Smyslem je udržení životního standardu i při vzniku neočekávané události.

3 Úkol: 1. Analyzujte, co se Vám osobně může přihodit? 2. Co se může přihodit Vaší rodině? 3. Rizika rozdělte do skupin, podle podobnosti.

4 Rizika Ztráta příjmu Ztráta majetku Nečekané výdaje

5 Ochrana proti rizikům Ochrana proti riziku, zajištění PojištěnímSamopojištěním

6 Doporučená ochrana – základní pravidla Pro rizika malého rozsahu, nezpůsobující veliké finanční škody. Vytvoření finanční rezervy. Pro rizika velkého finančního rozsahu. Uzavření pojištění.

7 Samopojištění Vytvoření dostatečné finanční a majetkové rezervy. Výhoda: pokud nahodilá událost nenastane, prostředky nám zůstávají, u pojištění to tak není. Nevýhoda: vyžaduje disciplinovanost (odolat tlaku na spotřebu). Zejména pro případ: nepojistitelných rizik, příliš vysokého pojistného ve vztahu k náhradě škody.

8 Finanční rezerva Kolik? Na období 3–6 měsíců. Ve výši průměrných měsíčních výdajů. NE VÍCE. ZBYTEČNĚ LEŽÍ LADEM. PENÍZE DĚLAJÍ PENÍZE. Kde? Účty. Termínované vklady. Fondy peněžního trhu. Taktická rezerva (jen pro disciplinované) – ve výši cca 75 000 Kč možnost čerpat úvěr (kontokorent, kreditní karta).

9 Základní pravidla zajištění formou pojištění Snaha minimalizovat placené pojistné, tj. udržet co nejnižší výdaje na pojistné a zároveň efektivně krýt potencionální „závažná“ rizika. Kryjeme rizika s potencionálně vysokou mírou škody, (nezávisí na četnosti výskytu) ta, která ohrožují životní úroveň a splnění finančních cílů.

10 Pojištění 1. Ztráta příjmů a) Životní pojištění b) Pojištění nemoci c) Pojištění úrazu…. 2. Ztráta majetku a) Havarijní b) Pojištění domácnosti c) Pojištění nemovitosti 3. Nečekané výdaje a) Pojištění odpovědnosti za škodu např. způsobené výkonem povolání (tj. zaměstnancem zaměstnavateli) b) Pojištění vozidel (povinné ručení tj. pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla)

11 Kdy si uzavřít životní pojistku? Obecně platná doporučení: 1. Je-li rozdíl mezi příjmy partnerů výrazný a životní úroveň domácnosti je na „silnějším“ partnerovi závislá. 2. Jsme-li zadluženi. (Volíme produkty s možností měnit výši pojistné ochrany podle zbylého dluhu). 3. Vlastníme-li majetek, který nutně potřebujeme k životu. (Volíme pojištění na novou hodnotu, tj. na hodnotu majetku bez vlivu opotřebení a spoluúčast podle schopnosti krýt rizika z vlastních zdrojů).


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik."

Podobné prezentace


Reklamy Google