Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."— Transkript prezentace:

1 Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Polský stát vznikl v 10. století v povodí řek Odry a Visly
První historicky doložený kníže – Měšek I. z rodu Piastovců přijal křesťanství jeho manželkou byla Doubravka, dcera českého knížete Boleslava I. Obrázek č. 1 - Polsko za knížete Měška

3 Boleslav Chrabrý (992-1025) Ctižádostivý panovník, schopný vojevůdce
Na svém dvoře poskytl útočiště českému biskupovi z rodu Slavníkovců, Vojtěchovi, jehož ostatky po mučednické smrti v Prusku nechal uložit v hnězdenském chrámu Se svolením císaře Oty III. zřídil roku 1000 v Hnězdně arcibiskupství Využil oslabení českého státu po smrti Boleslava II. a připojil k Polsku Moravu Snažil se získat i český knížecí trůn, na krátkou dobu Čechy skutečně ovládl Roku 1025 se nechal korunovat polským králem

4 Obrázek č. 2 – Polský stát za Boleslava Chrabrého

5 Po smrti Boleslava Chrabrého boje o trůn
Roste sebevědomí šlechticů Častá lidová povstání Polsko se postupně rozpadá na menší knížectví 1039 výprava českého knížete Břetislava do Polska

6 Zdroje : Obrázek 1: Polsko za knížete Měška [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: Obrázek 2: Polsko za Boleslava Chrabrého [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese:


Stáhnout ppt "Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."

Podobné prezentace


Reklamy Google