Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 obsadili Palestinu a ohrožovali křesťany
Roku 1095 vyhlásil papež tzv. svatou válku proti nevěřícím (Turkům), kteří obsadili Palestinu a ohrožovali křesťany Účastníci války se označovali křížem, proto se jim říkalo křižáci Obr. č. 1 – Papež Urban II. vyhlašuje na koncilu v Clermontu první křížovou výpravu Obr. č. 2 – Modlící se křižácký rytíř

3 Obrázek č. 3 První křížová výprava (1096) dobyla východní pobřeží Stře-dozemního moře a vzniklo tu několik křesťanských států.

4 Další křížové výpravy Celkem se uskutečnilo osm křížových výprav, poslední roku 1270. Většina z nich byla neúspěšných Turci brzy křižácká území dobyli zpět Křižáci se na byzantském území často chovali jako nepřátelé – plenili a loupili, vraždili Židy Čtvrtá křížová výprava dokonce dobyla samotnou Konstantinopol

5 Obrázek č. 4 – Útok křižáků na Konstantinopol

6 Výsledky křížových výprav:
Zbohatnutí janovských a benátských kupců Ničení byzantských měst a vesnic (1204 dobyta Konstantinopol) Vznik rytířských řádů Evropa poznala nové výrobky (sklo, voňavky, mýdla), plodiny (datle, fíky, citrusy, melouny) a technické postupy, např. barvení látek, výrobu hedvábí, větrné mlýny atd.

7 Rytířské řády V průběhu křížových výprav vzniklo několik rytířských řádů – templáři, řád maltézských rytířů (johanité), řád německých rytířů a další Jejich úkolem bylo bojovat proti nevěřícím, chránit Boží hrob a poutníky, ale i pomáhat zraněným a nemocným Příslušníci řádu museli složit slib čistoty, chudoby, poslušnosti a boje proti nevěřícím Brzy řády získaly velké bohatství, pozemky i s poddanými a různé výsady, staly se bohatými a mocnými V čele řádů stáli velmistři Členem rytířského řádu se mohl stát pouze šlechtic

8 Obrázek č. 5 – symbol templářského řádu
Obrázek č. 6 – symbol maltézských rytířů (johanitů), tzv. maltézský kříž Obrázek č. 7 – Symbol řádu německých rytířů

9 Zdroje : Obrázek 1: Papež Urban II. vyhlašuje první křížovou výpravu [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: Obrázek 2: Modlící se křižácký rytíř [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: Obrázek 3: Křesťanské státy po první křížové výpravě [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: Obrázek 4: Útok křižáků na Konstantinopol [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese: Obrázek 5: Symbol templářského řádu [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese: Obrázek 6: Maltézský kříž [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese: Obrázek 7: Symbol řádu německých rytířů [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese:


Stáhnout ppt "Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google