Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DEPRESE A PORUCHY SPÁNKU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DEPRESE A PORUCHY SPÁNKU"— Transkript prezentace:

1 DEPRESE A PORUCHY SPÁNKU
Pavel Sušický UJEP,

2 SPÁNEK nezbytná fyziologická potřeba
citlivý indikátor, "že není něco v pořádku" časté  -  až polovina dospělých trpí některým typem poruchy důsledky   snížený výkonnost vyšší nemocnost narušení pozornosti, mikrospánek porucha vštípivosti zpomalení reakcí Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

3 PORUCHA SPÁNKU déletrvající porucha - riziko vzniku deprese nebo úzkosti optimální - 6 - 7 hodin stejné poruchy mají ti, co spí méně než 4 hod.  a více než 9 hodin! existuje vztah mezi poruchou spánku a infarktem či cévní mozkovou příhodou zvyšuje se riziko cukrovky Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

4 CO JE NESPAVOST definice: jedná se o poruchu spánku, kdy postižený vnímá spánek jako obtížně dosažitelný, přerušovaný, krátký, nedostatečný a neosvěžující základem pro určení k přístupu je délka nespavosti přechodná - do týdne - krátkodobý stres krátkodobá - do 3 týdnů - vážná nemoc, úmrtí dlouhodobá - déle jak měsíc, často spojena s depresí či celkovými chorobami Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

5 PŘÍČINY 1. vnitřní faktory   -  sy spánkové apnoe!, kdy dochází ve spánku k přerušení dechu hormonální - menses, přechod    sy apnoe spánkové by měl být vyšetřen ve spánkové laboratoři 2. vnější faktory špatná spánková hygiena vlivy prostředí stres Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

6 Nespavost jako příznak stresu a deprese
typické - časné ranní probouzení s neschopností znovu usnout přidají-li se stavy úzkosti, smutná nálada, ztráta zájmů, pokles energie - pozor na depresi Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

7 Tělesné choroby provázené nespavostí
bolest - celá řada nemocí svědění - kožní choroby, alergie nemoci srdce - arytmie, dušnost plicní choroby – astma některé léky Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

8 ZÁSADY SPÁNKOVÉ HYGIENY
neležet na lůžku v bdělém stavu při buzení vstát, dělat jinou činnost, pak znovu ulehnout vyřadit alkohol, kofein, cigarety cvičení odpoledne zvýšené psychické napětí - vyčerpáním energie - procházka apod. teplá lázeň hodiny před spaním před spaním neřešit problémy upravit prostředí - hlučné přístroje, vyvětrat Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

9 dostatečně velké a široké - minimálně o 20 cm delší
Lůžko dostatečně velké a široké - minimálně o 20 cm delší matrace! - podložka tvrdá, na ní polotuhá podložka - z 1 kusu, ne pera, molitan cca 10 cm vysoký, optimální – vyzkoušet Poloha velice důležitá špatně - na břiše, zejména při nemocech páteře, obtížné dýchání, otáčíme hlavu a zatěžujeme nejen krční páteř, ale i okolní tkáně! ranní ztuhlost krku a šíje - bolesti hlavy Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

10 POLŠTÁŘ mylné, že podložení hlavy má být co nejmenší
správně - řídí se držením a průběhem hrudní páteře, hlava a krk nesmí být v předkolu či záklonu optimální velikost 30x70 cm, výška 6 - 8 náplň dřevitá vlna nebo seno - má být pevný, ale pružný důležité! tak vysoký, aby vyplnil úhel mezi hlavou a ramenem Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

11 LÉČBA PORUCH SPÁNKU 1. Sebeléčba 2. Lékař jen u lehčích poruch
fytoterapie – bylinné směsi - medunka, kozlík, chmel, třezalka ne alkohol pozor na tzv. interakce, to znamená působení s jinými léky, které užíváte!!!! 2.   Lékař hypnotika antidepresiva anxilolytika - proti úzkosti krátkodobá, je návyk nikdy kombinace s alkoholem - potencují se navzájem Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

12 DEPRESE provází lidstvo převážnou částí jeho historie
řada známých osobností - Mark Twain, Vincent van Gogh, Miloš Kopecký, Otta Pavel a další S depresivní náladou se setká každý. Většinou jde o běžné smutky všedních dnů, provázené mrzutostí, nepohodou, nervozitou. Stoupne-li intenzita tak, že nemocného omezuje v běžném životě a trvá-li déle, paK jde nejspíše o skutečnou depresi. Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

13 PŘÍZNAKY DEPRESE smutná a sklíčená nálada, působící nemocnému skutečnou duševní trýzeň a bolest Typické: ztráta smyslu života naprostá absence životních cílů  ztráta odvahy žít pocit ztráty vlastní ceny úvahy o sebevraždě chybění energie ztráta všech aktivit, které bavily porucha spánku - časné probouzení hubnutí,ale také obesita různé bolesti pocení, zácpa Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

14 PŘÍČINY DEPRESÍ nespočet hypotéz - 2 základní faktory
první - vztahy jedince s okolím druhý - naše individuální schopnost odolávat stresu - toto je geneticky předurčeno! velká role tzv. biologických faktorů Mnohdy předchází velká psychická zátěž nebo dlouhodobý stres, někdy i tělesné onemocnění nebo kombinace těchto faktorů Vliv tělesných onemocnění platí zejména pro starší pacienty Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

15 KDY VYHLEDAT LÉKAŘE pomýšlíte na sebevraždu
činní vám těžkosti zvládat běžné každodenní činnosti ani po delší době se necítíte dobře ke zlepšení nálady pravidelně užíváte alkohol nebo zklidňující léky Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

16 JAK PŘEDCHÁZET DEPRESI
snižování míry stresu - tzn. vyvarovat se nadměrného stresu a zvládnout, jak se s ním vypořádat nácvik sociálních dovedností. Tzn. snést kritiku druhého bez pocitu viny a neschopnost říci ne!!! důležitá asertivita, což je schopnost zdravého sebeprosazení pěstování sociální sítě. Deprese je spojena  s izolací od lidí. Vejděte do styku s lidmi, i přes to, že z nich máte obavy. Začněte tam, kde se nemusíte stydět. Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

17 CO MŮŽEME SAMI UDĚLAT týká se pouze l e h č í c h forem!
pravidelné tělesné cvičení, úměrné věku a zdravotnímu stavu fototerapie - dostatek jasného světla akupunktura masáž relaxační bylinné extrakty - třezalka Aromaterapie - citrusová vůně Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

18 John Lennon, zakladatel skupiny Beatles
"Až ti bude v životě nejhůř, otoč se ke slunci a všechny stíny padnou za tebe" Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

19 „Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina v tvém životě má jen šedesát minut."
Sofokles „Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina v tvém životě má jen šedesát minut." Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

20 Sebastián Roch Chamfort
"Nejztracenější den našeho života je ten, v němž jsme se nezasmáli." Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

21 děkuji za pozornost Připraveno jako podklad pro přednášky:
FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.


Stáhnout ppt "DEPRESE A PORUCHY SPÁNKU"

Podobné prezentace


Reklamy Google