Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stres Vypracovala:Terezie Stránská

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stres Vypracovala:Terezie Stránská"— Transkript prezentace:

1 Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Prezentaci procházejte klikáním na klávesu Enter.

2 Průvodce prezentací Co je to vlastně stres? Příčiny Důsledky
Druhy stresu Léčba

3 Co je to vlastně stres? Podle vyjádření jednoho odborníka lze jako stres označit „jakýkoli fyzický, chemický nebo emocionální faktor, který vyvolává tělesné nebo psychické napětí“. Znamená to tedy, že stres musí být vždycky škodlivý? Nikoliv! Uvádí se, že „nepříliš velká míra stresu a napětí může být někdy dokonce prospěšná. Pocit mírného stresu při plnění nějakého úkolu často podněcuje k dobrým výkonům a pracovnímu nasazení.“

4 Příčiny strach úzkost pocit  viny nuda

5 Důsledky únava podvýživa / nadváha zvýšený tlak rozrušenost obavy
ztráta schopnosti správně vyhodnocovat běžné životní situace neuróza žaludku a srdce často také vede stres k nočnímu pomočování zejména u dětí, k tzv. tikům a záškubům ve svalech, k okusování nehtů, ke koktání apod.

6 Druhy stresu Eustres – pozitivní zátěž, která v přiměřené míře stimuluje jedince k vyšším a nebo lepším výkonům. Distres – nadměrná zátěž, která může jedince poškodit a vyvolat onemocnění.

7 Léčba Stres jako takový se dá řešit jedině snahou o odstranění jeho příčin. Léky nebo potravní doplňky mohou pomoci zvládnout některé průvodní obtíže (depresivní nebo úzkostné stavy apod.). Za určitých okolností mohou být užitečnými pomocníky při překonávání těžké životní situace. Každodenní stres se lidé snaží zvládat různými způsoby, které mj. zahrnují fyzické cvičení, různé relaxační techniky, meditace atd.


Stáhnout ppt "Stres Vypracovala:Terezie Stránská"

Podobné prezentace


Reklamy Google