Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY"— Transkript prezentace:

1 PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

2 Obecně můžeme říct, že poruchy příjmu potravy se projevují:
nevhodnou manipulací s jídlem velmi často sloužící ke snížení hmotnosti, ale také přejídání se změnami v chování, myšlení i vnímání změnami v pohledu na sebe sama zkreslené vnímání sebe sama

3 ... z toho vyplývá, že poruchy příjmu potravy jsou psychická onemocnění
Od určitého stádia je nemocný člověk nedokáže ovládat. Bez pomoci druhých se jich nedokáže zbavit. Čím dříve člověk vyhledá léčbu, tím větší má šanci na uzdravení.

4 Onemocnění, která řadíme mezi poruchy příjmu potravy :
Mentální anorexie ( anorexia nervosa ) Mentální bulimie ( bulimia nervosa ) Psychogenní přejídání Obezita Ortorexie Bigorexie Drunkorexie

5 Co to jsou poruchy příjmu potravy ?
Nejčastěji se objevují během dospívání a ranné dospělosti. Postihují nejvíce mladé ženy a dívky, ale nevyhýbají se ani chlapcům a mladým mužům. U žen ve věku 15–25 let patří toto onemocnění mezi nejčastější příčiny nemocnosti, trvalého postižení nebo dokonce smrti. Jsou často spojené s depresí, úzkostí, sebepoškozováním a sociální izolací.

6 Příčiny poruch příjmu potravy :
Narušené postoje vnímání sebe sama – obavy z tloušťky. Používání jídla k řešení svých emociálních problémů. V obtížných situacích si ulevit svým pocitům pomocí jídla nebo diety. Strach z neschopnosti kontrolovat svůj život – striktní diety a nadměrné cvičení dávají pocit schopnosti ovládat a kontrolovat svůj život – iluze úspěchu !

7 Mentální anorexie Snaha snižovat příjem potravy na minimum.
Vnímání sebe sama jako příliš tlustého s neodbytnou obavou z dalšího tloustnutí. Nemocné dívky odmítají jídlo, drží drastické diety a hubnou díky vyčerpávajícímu cvičení a zvracení ( často spojené s mentální bulimií ). Riziko smrti je 3 krát vyšší než u deprese, schizofrenie nebo alkoholismu a 12 krát vyšší než u běžné populace !

8 Mentální bulimie Projevuje se hlavně záchvaty přejídání a zvracení.
Bývá často pokračováním anorexie. Nemocné dívky trpí častými depresemi a pocity viny. Myšlenky na jídlo, přejídání se a zvracení se může stát jejich náplní života. Navenek mohou tito lidé vypadat zcela v pořádku, nebývají hubení. Mentální bulimie je diagnostikovaná u 1 až 3% žen !

9 Následky poruch příjmu potravy

10 Historie

11 Modelka Isabella Caro Isabelle Caro byla francouzská modelka, která trpěla anorexií. Pózovala na šokujících fotografiích Oliviera Toscaniho, které v novinách a na billboardech upozorňovaly na nebezpečí anorexie. Na anorexii zemřela v roce ve 22 letech.

12

13 Elle

14 Cosmopolitan

15 Unilever / Dove

16

17

18


Stáhnout ppt "PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY"

Podobné prezentace


Reklamy Google