Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová."— Transkript prezentace:

1 Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová

2

3 Základní požadavky na způsob života
žádné nadměrné požívání alkoholu žádné kouření ani jiné drogy pravidelné cvičení 7-8 hod. spánku denně pravidelná a pestrá strava udržování žádoucí tělesné hmotnosti

4 Udržování žádoucí tělesné hmotnosti
Jak vypočítat svůj BMI ?

5 Co je to BMI ?

6 BMI = index tělesné hmotnosti (body mass index)
BMI je index tělesné hmotnosti, jehož hodnota se vypočítá ze vztahu: BMI = W/X2 (kg/m2) tzn. hmotnost v kg se vydělí druhou mocninou výšky v metrech. Je-li výsledná hodnota BMI do 20 jedná se o podváhu, rozmezí 20 – 25 znamená ideální a vyvážený stav, 25 – 30 je mírná nadváha, 30 – 40 je obezita a 40 a více značí těžkou obezitu.

7 Uveďte své hodnoty: W = vaše hmotnost v kg: X = vaše výška v m:
X2 = výška umocněná na druhou:

8 Vypočítejte si svůj BMI
Dosaďte své hodnoty do tohoto vzorce: BMI = W / X2

9 Posouzení váhy dle kategorií
Pohlaví Přiměřená váha Nadváha Obezita Muži > 30 Ženy > 29

10 Pozor !!! Hodnota BMI nižší než 17,5 může znamenat Anorexii
Mentální anorexie a mentální bulimie Jsou to především poruchy myšlení a jednání ve vztahu k jídlu a k proporcím vlastního těla. Dívky trpí těmito onemocněními významně častěji než chlapci. Projevy onemocnění u chlapců jsou prakticky téměř totožné, chlapci ale popisují svoje důvody k hubnutí v jiných termínech než dívky a zdůrazňují přání po sportovním vzhledu těla.

11 Mentální anorexie Pro nemocné mentální anorexií je typický chorobný strach ze ztloustnutí, omezování až odmítání jídla, které později vede ke ztrátě chuti k jídlu a pocitu hladu. Narušené je vnímání vlastního tělesného schématu (myslí si, že jsou tlustší, než objektivně jsou). Typické je vyhýbání se jídlům "po kterých se tloustne", používání různých podpůrných prostředků ke snížení váhy (projímadla, nadměrné cvičení apod.) a ztráta menstruace. Na počátku onemocnění jde o boj s chutí a hladem a nacházení potěšení ve schopnosti kontrolovat se, ovládnout se, zhubnout. Na to navazuje další paradox: tam, kde obvykle člověk nachází slast a relaxaci (jídlo, sexualita, pasivita), tam dívka s mentální anorexií prožívá hluboké ohrožení a úzkost a těmto pocitům se brání právě tím, že zesiluje svoje kontrolující a asketické chování.

12 Mentální bulimie Pro nemocné mentální bulimií je charakteristická rychlá konzumace velkého množství potravy v malých časových intervalech a následná snaha potlačit "výkrmný" účinek jídla některým z následujících způsobů: vyprovokovaným zvracením, zneužíváním projímadel, střídavými obdobími hladovění a přejídání, užívání anorektik, diuretik. Časté jsou hmotnostní výkyvy větší než 5 kg. Na počátku tohoto onemocnění je často epizoda mentální anorexie. V prožívání nemocných se objevují depresivní nálady, pocity viny, studu a sebeodsuzování. Neustálé zabývání se jídlem (jeho nakupováním, konzumací a zvracením) vede v důsledku k narušení dosavadních sociálních kontaktů a následně sociální izolaci. U nemocných se mohou projevit poruchy v regulaci sebekontroly i v jiných než jídelních oblastech - drogy, promiskuita.

13 Jaké jsou příčiny poruch příjmu potravy?
Příčiny těchto onemocnění jsou jak individuální (typické rysy osobnosti, jako je např. přehnaná touha po dokonalosti, zvýšená sebekontrola, vysoká úroveň konformity - snaha přizpůsobit se očekávání druhých, chudší vyjadřování emocí, obava z přijetí sekundárních pohlavních znaků a vlastní sexuality), tak rodinné a sociokulturní. Ze sociokulturních vlivů vystupuje do popředí touha po štíhlosti determinovaná módními trendy (prostým výpočtem můžeme zjistit, že modelka v současné době váží přibližně o 23 procent méně, než průměrná žena). V prototypu úspěšného a zdravého člověka,který je prezentován médii je téměř vždy obsažen aspekt štíhlého těla . Velice snadno potom vzniká dojem, že štíhlý = krásný, zdravý, mladý, oblíbený, úspěšný, který u disponovaných jedinců může podpořit anorektické či bulimické jednání.

14 Závěrečné shrnutí Poruchy příjmu potravy Mentální anorexie
spočívá v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle Mentální bulimie projevuje se opakujícími se záchvaty přejídání, které střídá období hladovění, vyvolávání zvracení, užívání projímadel a prostředků na odvodnění

15 Při zpracování programu byla použita obrazová
dokumentace, která je volně k dispozici na internetu nebo z vlastních zdrojů


Stáhnout ppt "Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová."

Podobné prezentace


Reklamy Google