Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ."— Transkript prezentace:

1 MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ

2 CÍLE: POPSAT CHOROBU IDENTIFIKOVAT PROBLÉMY KLIENTA
SETAVIT OBECNÝ PLÁN OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE SESTAVIT EDUKAČNÍ PLÁN

3 VYMEZENÍ POJMU: mentální anorexie znamená úmyslný úbytek váhy, vyvolaný a udržovaný pacientem, se specifickou psychopatologií, kdy obavy ze ztloustnutí a ochablosti tělesných proporcí jsou neustále v popředí pozornosti jako neodbytná a ovládavá myšlenka. Pacient si klade za cíl dosažení nízké váhy, což obvykle vede k podvýživě různé intenzity se sekundárními endokrinními a metabolickými změnami a k poruchám tělesných funkcí (např. chronické zpomalení střevní činnosti).

4 PŘÍČINY: postihuje velmi často děti z těch „nejlepších“ rodin, tedy z rodin navenek bezproblémových a vysoce postavených. Zasaženy jsou dívky s tím nejlepším prospěchem a dovednostmi, o nichž byste řekli, že jejich inteligence jim napoví, jak nebezpečná anorexie je. Jejich perfekcionismus, k němuž bývají rodiči vedeny, jim diktuje dokonalost také ve věci postavy – a tato „dokonalost“ v současné době znamená štíhlost až nefyziologickou vyhublost.

5 PŘÍČINY: může postihnout také ženy, které trpěly nadměrnou váhou a pustily se do držení radikální diety, zjistily, že svojí vůlí mohou ovlivnit dosti zásadním způsobem svůj vzhled (hmotnost), a tomuto lákadlu propadly

6 PŘÍČINY: může být také formou tichého protestu mladého člověka proti rodinné diktatuře, v níž se nachází. V odmítání jídla objevuje oblast, v níž má situaci zdánlivě pod kontrolou, „pevně ve svých rukách“.

7 PŘÍČINY: současné době probíhá výzkum anorexie v osmi amerických a dvou evropských městech (Londýn, Mnichov). A výsledky začínají překvapivě napovídat, že i geny budou mít na onemocnění svůj podíl. Pravděpodobnost, že dívka onemocní anorexií, je 12x vyšší tam, kde se v rodině již anorexie vyskytla.

8 PŘÍČINY: základní příčinou mentální anorexie jsou však jednoznačně módní trendy ve stylu Twiggy, které stále přežívají. Modelky mohou sice vypadat jako dospělé ženy, ale někdy jim bývá 15 nebo 16 let. Dosáhnout pak jejich rozměrů je pro dospělou ženu nemožné, ačkoliv se o to ze všech sil snaží. Stejně tak ženy usilují dosáhnout ladných křivek modelek v časopisech – jejichž fotografie ovšem pořídil profesionální fotograf.

9 PŘÍZNAKY: dietní omezování, nadměrná tělesná cvičení, záměrné zvracení a užívání projímadel, anorektik a diuretik. Porucha se objevuje nejčastěji u dospívajících dívek a u mladých žen, ale mohou být postiženy i starší ženy po menopauze, dospívající chlapci a mladí muži.

10 PŘÍZNAKY: Úbytek váhy, nebo u dětí chybění přírůstku váhy, vedoucí k tělesné váze nižší nejméně o 15% oproti normální nebo očekávané váze pro daný věk a odpovídající výšce. Ztráta váhy je způsobena vyhýbáním se jídlům "po kterých se tloustne". Vnímání sebe sama jako příliš tlusté / tlustého s neodbytnou obavou z dalšího tloustnutí, která vede jedince ke stanovení si nízkého váhového prahu. Rozsáhlá endokrinní porucha, která se projevuje u žen jako vynechávání menstruace, u mužů jako ztráta sexuálního zájmu a potence.

11 PŘÍZNAKY: Intenzivní strach z přibývání na váze nebo z tloustnutí, přestože je váha nižší než normální Narušení způsobu vnímání tělesné váhy nebo tělesných proporcí a jejich přehnaný vliv na sebehodnocení nebo odmítání závažnosti současné nízké tělesné váhy. Snížení krevního tlaku, zpomalení tepu a poklesu tělesné teploty. Často se objevuje na obličeji a těle jemné ochlupení (lanugo), kůže začne být suchá a šedavá, vlasy bývají tenké, matné a vypadávají.

12 PŘÍZNAKY: vyprovokované zvracení, vyprovokovaný průjem, nadměrná cvičení a užívání úzkostné stavy, pocity deprese, pocity viny

13 TERAPIE: ambulantní, při hospitalizaci v závislosti na stupni závažnosti. Prvním krokem léčby je zrušení důsledků hladovění zvýšením tělesné hmotnosti a normální skladba potravy. U lehčích případů toho lze dosáhnout ambulantně, u středně těžkých a těžkých případů je nezbytná hospitalizace. Někdy je nutná umělá výživa sondou nebo infuzemi. Současně je nutná intenzivní psychoterapie.

14 Farmakologická léčba :
ANTIDEPRESIVA PSYCHOTERAPIE


Stáhnout ppt "MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google