Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS."— Transkript prezentace:

1 Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP

2 Kvalita života  Při úvahách o kvalitě života těžce nemocného se nemůžeme omezit jen na biologická hlediska, funkčnost organismu a z ní vyplývající využití možností, které život nabízí.  Nemůžeme kvalitou života rozumět pouhý souhrn možností provozovat nejrůznější životní aktivity ani jí nemůžeme ztotožnit a uzdravením.  Kvalitu života může a musí posuzovat nemocný sám.

3 Je třeba saturovat potřeby:  biologické  sociální  psychologické  spirituální

4 Problém dnešní medicíny:  Ví, co se děje v organismu nemocného,  zajímají jí hodnoty měřitelné,  hledají se příčiny dysfunkcí,  málo nebo nic se ví o nitru člověka (myšlenky, city, naděje, obavy,……). Nebezpečí: vnímáme „tělo bez duše“ a člověka bez jeho osobní historie.

5 Nitro a jeho hodnoty  Jsou obtížně sdělitelné, druhému nepřístupné.  Jde o hloubky bytí a životních jistot člověka.  Tyto hodnoty mají tendenci přesahovat vše, co běžný lidský život obsahuje.  Pro někoho jsou tyto hlubiny spíš „něčím“ (hlubiny duše, osud, apod.), pro jiné jsou místem k setkání s „někým“.  Nejobecnější niternou hodnotou, která otevírá cestu k hodnotám dalším, je skutečná láska, ve které člověk vychází za hranice svého egoismu.

6 Nitro člověka v těžkostech  Zvlášť v situaci bolesti, velkých těžkostí nebo blízkosti smrti bývají tyto hloubky odkrývány a zaměstnávají člověka.  Schopnost o těchto věcech mluvit se u jednotlivých lidí velmi liší. U někoho je tato schopnost téměř neznatelná, což ovšem neznamená, že by tyto hodnoty nebyly v jeho životě přítomny.

7 Lékařská pomoc a nitro člověka  I když se intervence medicíny přímo nitrem člověka nezabývá, má s ním počítat.  Vnitřní svět člověka si zasluhuje úctu a respekt.  Stav nitra ovlivňuje průběh nemoci, léčby, i mezilidské vztahy.

8 Osobní historie  Při setkání vnímáme člověka v „okamžitém stavu“, on je ale přítomný s celým svým životním příběhem.  Reálný člověk je osoba s celou svou minulostí.  Osobní historie ovlivňuje vědomě i nevědomě přítomnost i pohled do budoucnosti.

9 Osobní příběh člověka  Není nemocí uzavřen či „zrušen“  Nemá být nemocí rozdělen na dvě zcela rozdílné části („když jsem byl zdráv“, „teď, když jsem nemocen“)  Naší péči má být scelován, nemoc se do něj má včlenit  Toto mnohdy nechápe ani nejbližší okolí nemocného

10 Zásadní úkoly vážně nemocného  Nalézat smysl toho, co prožívá  Naplnit vlastní život i ve fázích, kdy jsou možnosti aktivity velmi omezeny  Smíření  Odpoutat se od toho, co už nemůže užívat, dělat, posléze od celého života  Dotvořit svůj život - dovést vztahy k upřímnosti a naplnění.  Dořešit či vyřešit své spirituální otázky.

11 Zásadní úkoly ošetřujícího  Kromě medicínské stránky:  vnímat s úctou osobnost nemocného;  je-li to možné, porozumět jeho životnímu příběhu a respektovat jej;  respektovat vnitřní svět nemocného i když je nesrozumitelný;  vidět a vnímat nemocného celostně, „vnějšek i nitro“.

12 Velké šance:  Pomáhat nemocným ne jen k lékařské, ale i ke spirituální pomoci.  Naučit se z životních příběhů lidí, do kterých je nám dovoleno nahlédnout, mnoho užitečného o životě i pro osobní život.

13 Děkuji vám za pozornost a přeji Vám radost z poznávání životních příběhů lidí i jejich nitra.


Stáhnout ppt "Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS."

Podobné prezentace


Reklamy Google