Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2. 59 Mutace Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 18. 11. 2013 Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o genetice viz. učebnice Klíčová slova:mutace Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – mutace.

3  Je náhlá změna genetické informace (skokem), vznikají při replikaci DNA a jsou dědičné.  Mají různý rozsah a dopad.  Jsou genové, chromozónové, genomové.  Nejčastěji dochází ke ztrátě – delece – některé báze, nebo k vložení – adici některé báze.  Genové mutace jsou vyrovnávány tzv. zpětnými mutacemi, které chybu napraví.

4  Reparační enzymy využívají dvojnásobného zápisu genetické informace v DNA.  Enzymy endonukleazy chybnou část řetězce DNA rozpoznají a od řetězce oddělí.  Další enzymy exonukleázy poškozený úsek odbourají.  Enzymy dNA polymerázy chybějící úsek doplní podle vzoru.  Enzymy polynukleotidligázy zcelí opravený úsek.

5  Mutace gametické postihují celý organismus.  Mutace somatické postihují jen část organismu, která z tělní buňky vzniká.  Mutace jsou spontánní (přirozené) nebo indukované (umělé).

6  Mohou vznikat metodou: a) Radiační, kdy použijeme kobaltový zářič k ozáření dělivých pletiv vegetačního vrcholu klíčícího semínka. Velikost dávky ozáření se udává jako LD 50, (letální dávka), kdy 50 % odumře a ve zbývajících 50 % je velký předpoklad vzniku mutace.

7 b) Chemická metoda - využívají se pesticidy, konzervační látky, barviva a yperit. c) Tepelná metoda – vzniká působením extrémních teplot.

8  Celosvětově vzniká pomocí mutací 5% nových odrůd a odrůdy tzv. geneticky modifikované – GMO.

9 Poškození molekuly DNA UV zářenímDNA Poškození molekuly DNA UV zářením

10 1. Co je to mutace?  Náhlá dědičná změna. 2. Které mutace postihují celý organismus?  Gametické. 3. Co to je LD 50 ?  Smrtelná dávka pro 50% ozářených jedinců.

11 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Mutace Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google