Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyberšikana Radka Blažková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyberšikana Radka Blažková."— Transkript prezentace:

1 Kyberšikana Radka Blažková

2 Obsah Co je kyberšikana Útočník Oběť Následky kyberšikany
Jak se kyberšikaně bránit Známé případy kyberšikany

3 Co je kyberšikana Druh šikany, který využívá elektronické prostředky (mobilní telefony, y, pagery, internet, blogy apod.). Nejčastěji se jedná o zasílání obtěžujících, urážejících či útočných mailů a SMS. Může jít i o vytváření stránek a blogů zesměšňujících ostatní.

4 Útočník Často bývá anonymní.
Původcem kyberšikany se může stát prakticky každý. Stačí dostatečná znalost informačních a komunikačních technologií. Většinou se jedná o „doplňkový“ projev tradičního šikanování.

5 Oběť Nezáleží na věku či pohlaví. Obětí šikany se může stát kdokoliv.
Často se jedná o oběti tradiční šikany.

6 Následky kyberšikany Strach, úzkost Uzavřenost před světem Deprese
Sebevražda

7 Jak se kyberšikaně bránit
Nereagovat – tzn. neodpovídat agresorovi (konstruktivní debata stejně není možná). Uchovat y, SMS, apod. jako důkazní materiál. Změnit svou virtuální identitu (vystupovat pod jinou přezdívkou, vytvořit si jiný , změnit SIM kartu atd.)

8 Jak se kyberšikaně bránit
Neuvádět na internetu svou skutečnou identitu (jméno, věk, adresu, údaje o rodině atd.) Vystupovat pod obecnou nic neříkající přezdívkou.

9 Jak se kyberšikaně bránit
Zkusit vypátrat, kdo je agresor (prohlédnout si jeho osobní údaje, apod.). Kontaktovat poskytovatele serveru ze kterého nás agresor šikanuje a zamezit mu přístup. Svěřit se rodičům.

10 Známé případy kyberšikany
Ghyslain Raza V roce 2003 byla na internetu zveřejněna nahrávka, na níž se pokoušel ztvárnit postavu Darth Maula z Hvězdných válek. Po celosvětovém rozšíření nahrávky se chlapec psychicky zhroutil.

11 Známé případy kyberšikany
Anna Halman Stala se terčem sexuální šikany a kyberšikany ze strany pěti spolužáků. Vyhrožovali jí, že video umístí na internet. Anna spáchala sebevraždu.

12 Známé případy kyberšikany
Patrick Ryan Halligan Byl šikanován svými spolužáky v reálném i kybernetickém světě. V pouhých třinácti letech si vzal život.

13 Známé případy kyberšikany
Megan Taylor Meier Na sociální síti se stala obětí kyberšikany od ženy, která se vydávala za šestnáctiletého chlapce. Megan spáchala sebevraždu oběšením.


Stáhnout ppt "Kyberšikana Radka Blažková."

Podobné prezentace


Reklamy Google