Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19"— Transkript prezentace:

1 Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19 Šablona číslo: VII. Sada číslo: 3. Pořadové číslo DUM:19. Autor: Mgr. Milan Žižka

2 Anotace: PowerPointová Prezentace, která formou testu vede žáky k zásadám bezpečného chování na internetu . Druh učebního materiálu: Výukový Typická věková skupina: let Klíčová slova: Šikana, kyberšikana, komunikace na internetu

3 Nikdo nemá právo jakýmkoli způsobem ubližovat jiným
Nikdo nemá právo jakýmkoli způsobem ubližovat jiným. Každý má právo se proti ubližování bránit. Stydět se má ÚTOČNÍK, nikoli napadený. Uživatelé internetových sociálních sítí (např. Facebook, MySpace nebo Libimseti) se často stávají obětí kyberšikany.

4 Zamysli se nad několika následujícími otázkami a vyber správnou odpověď.
Výběr provedeš klepnutím na trojúhelník za odpovědí. Zaznamenej si barvu kytičky kterou získáš za odpověď. Kytičky sčítej podle barvy. (Hnědá, fialová, žlutá, červená, modrá a zelená.)

5 Když komunikuješ s neznámou osobou prostřednictvím počítače:
Můžeš mu sdělovat své jméno, své osobní údaje, telefonní číslo, adresu, údaje o blízkých. J e chyba mu sdělovat osobní údaje, adresu, do které školy chodíš, údaje o blízkých. Budeš vystupovat například pod přezdívkou. Můžeš mu sdělit, kde bydlíš, můžeš mu napsat do které třídy a které školy chodíš apod., údaje o blízkých.

6 Pokud někdo má informace, fotky nebo ponižující fotomontáž (a ty nechceš, aby je viděli další lidé) a on ti napíše, že pokud neuděláš, co po tobě chce, zveřejní Tyto materiály, co uděláš? Budeš se snažit ho od tohoto úmyslu odradit, neřekneš to nikomu a budeš čekat, že vyhrůžku nesplní. Řekneš to svému dospělému kamarádovi, kamarádce. Řekneš to rodičům, nebo dospělému, ke kterému máš důvěru, uložíš si nebo vytiskneš y, SMSky, apod.

7 Když na internetu najdeš článek,fotky nebo fotomontáž, ve které někdo zesměšňuje tvého spolužáka, co uděláš? Pošleš to dál, aby “se pobavili“ také tvoji kamarádi. Nepošleš to dál a nikomu o tom neřekneš. Nepošleš to dál, protože by tvoje chování mohlo přispět k ubližování spolužákovi. Řekneš to kamarádovi, učiteli nebo rodičům.

8 V případě, že ti někdo trvale ubližuje například prostřednictvím internetu, budeš postupovat tak, že: Svěříš se příteli z internetu ze sociálních sítí. Požádáš ho aby přestal. Svěříš se rodičům, dospělému sourozenci nebo učiteli a změníš svou identitu.

9 Když tě někdo požádá, aby sis ho přidal k přátelům, a když uvedl svůj profil a fotku
Budeš si jistý, že se jedná o pravdivý profil a jeho pravou fotku, můžeš mu důvěřovat. Pokud ho osobně neznáš budeš předpokládat, že jeho fotka a profil nemusí být pravé, ale k přátelům si ho můžeš přidat. Pokud ho osobně neznáš a nezná ho žádný z přátel, budeš předpokládat,že jeho fotka a profil nemusí být pravé a k přátelům ho nepřidáš, neboť by se tak mohl dostat i k informacím tvých přátel.

10 Požádá-li tě ten, s kým komunikuješ na internetu, o udržení komunikace – vztahu v tajnosti
Vyhovíš mu a budeš držet komunikaci v tajnosti. Budeš od něho žádat vysvětlení. Přestaneš s ním raději komunikovat a změníš svou identitu, protože nemusí mít dobré úmysly.Svěříš se např.rodičům.

11 Odpovídal jsi celkem na šest otázek
Pokud jsi za odpovědi získal kytičky červené, žluté a fialové nepouštěj se bez dalšího poučení do samostatné komunikace na internetu. Pokud jsi získal celkem šest modrých a zelených kytiček a pokud se tak vždy chováš při komunikaci na internetu, postupuješ bezpečně. Konec V prezentaci použito mat. Microsoft PowerPoint

12 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

13 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

14 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

15 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

16 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

17 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

18 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

19 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

20 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

21 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

22 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku

23 Za tuto odpověď si připočítej kytičku této barvy
Na další otázku


Stáhnout ppt "Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19"

Podobné prezentace


Reklamy Google