Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RUSKÁ KUCHYNĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RUSKÁ KUCHYNĚ."— Transkript prezentace:

1 RUSKÁ KUCHYNĚ

2 Kaše – nejstarší původní pokrm
Kaše – nejstarší původní pokrm. V Rusku se připravuje na sladko i na slano a z mnoha druhů surovin. Mezi nejčastěji používané patří rýže, kukuřice, pšenice, ječmen, oves, krupice a pohanka. Stejně jako u nás, lze kaši připravit pomocí vody, mléka nebo jejich kombinací.

3 Pirohy a pampušky – se smaží nebo pečou a plní rozmanitými nádivkami
Pirohy a pampušky – se smaží nebo pečou a plní rozmanitými nádivkami. Poté tvoří přílohu k hustým a vydatným ruským polévkám – typu boršč atd. Pirohy a pampušk.

4

5 Blinčiky – zákusky, ke kterým nechybí typický ruský černý chléb a všudypřítomná vodka.

6 Recept Blinčiky s houbovým kaviárem
Ingredience: 250 g čerstvých nebo sušených hub, 1 cibule, sůl, pepř, kmín, 1 lžíce oleje, petrželka, 2 vejce, polohrubá mouka, kysaná smetana, olej Postup přípravy: Sušené houby namočíme, necháme asi 15 minut nabobtnat a scedíme. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme houby a opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, kmín, vodu a dusíme doměkka. Poté směs dvakrát umeleme (pokud je příliš řídká zahustíme ji houskou, namočenou v mléce a vymačkanou.) Vychladíme. V mixéru smícháme vejce s polohrubou moukou, špetkou soli, vodou a mícháme do hladka. Z těsta vytvoříme malé lívanečky, které po obou stranách opečeme na oleji a udržujeme v teple. Lívanečky (blinčiky) podáváme horké se studeným houbovým kaviárem a ozdobené kysanou smetanou.

7 Boršč – velmi oblíbená hustá polévka, jejíž základ tvoří vývar z kostí a masa (hovězí, vepřové), osmahnutá zelenina - červená řepa, brambory, zelí, cibule, mrkev, petrželka a rajčatový protlak. Polévka je dochucena zásmažkou, octem, cukrem a zakysanou smetanou. I u nás lze chutný boršč sehnati, ovšem doma (myšleno v Rusku) vládne dozajista jedinečnou chutí.

8

9 Pelmeni – tento pokrm se stal národním v celé východní Evropě
Pelmeni – tento pokrm se stal národním v celé východní Evropě. Pelmeni se připravují z tenkého těsta vyrobeného klasickým postupem – vejce, mouka a voda – popř. mléko – které se plní mletým masem ochuceným kořením (pepř, česnek, cibule, sůl) – hovězím, vepřovým, jehněčím. Pelmeni jsou oblíbené na Sibiři, kde se dobře přechovávají. Uvařené se prostě umístí ven, kde vydrží několik dní, týdnů i měsíců. Dostanou-li na ně poté někdo chuť, uvaří je ve vodě a polije máslem, nebo je ještě dozlatova opečou na sádlíčku, na pánvi.

10

11 Okroška – studená polévka podávaná s vejci a smetanou, jejíž základ tvoří zelenina (aromatická i neutrální) a maso (nejčastěji hovězí nebo rybí – štika, lín, treska..), polévka je založená na kvasu.

12 Pilaf – základ tohoto pokrmu tvoří rýže nebo pšenice
Pilaf – základ tohoto pokrmu tvoří rýže nebo pšenice. Ta se nejprve osmaží na oleji a poté se teprve vaří v kořeněné vodě (nejlépe po přidání bujónu). Pilaf v různých oblastech země může navíc obsahovat ovoce, zeleninu anebo různorodé druhy mas.

13

14 Šašlik – prorostlejší grilované marinované maso (nejčastěji naložené v červeném víně, octu a koření) ve formě špízu, skládajícího se střídavě z masa a cibule. K opékání se používá březové dřevo.

15 Šašlik Suroviny: hovězí, vepřové nebo skopové maso 800g nakrájené na kostičky, 150g cibule nakrájené na kolečka, 50ml octa, 50ml červeného vína, bobkový list, černý pepř – celý, sůl. Postup: Nakrájené maso a cibule se naloží do směsi z octa, červeného vína, soli, bobkového listu a pepře. V marinádě se nechá odležet cca 6h nebo přes noc. Poté se navlíkne na jehlici, dle vaší fantazie – maso, cibule, slanina atd...pečeme na roštu a podáváme se zeleninovým salátem a pečivem.

16

17 Tradiční suroviny Zelí, červená řepa, kvašené okurky – hojně používané při přípravě polévek Mrkev – zejména v nálevech, společně s okurkami a dalšími druhy zeleniny Dary moře i ostatních vod – ryby – candát, losos, raci, červený kaviár (z lososa) a černý kaviár (z jesetera) Kefír a smetana – tučná a hustá – prostě tak, jak má být... Maso všeho druhu – hovězí, vepřové, kuřecí, zvěřina a telecí...

18 Vodka a domácí pálenka Kvas – původní ruský nápoj oblíbený také např. v Pobaltí, Kazachstánu, na Ukrajině atd. Kvas vzniká kvašením vody s moukou a tekutým sladovým těstem. Tento základ se poté naředí vodou, přidají se kvasnice, cukr a různé prostředky, které ho zaromatizují (ovoce, zázvor, máta..). Mědok – vyrábí se z medu, chmele a vody Mors – vyrábí se z mírně zkvašených ovocných šťáv, zředěných vodou „Ruská“ medovina – vyrábí se z medu a vodky Zelná šťáva – kysané zelí povařené s cukrem a vodou

19

20 Hovězí Stroganov Ingredience: 750 g špičky svíčkové 30 g másla 1 lžíce slunečnicového oleje 8 rozčtvrcených šalotek 300 g půlených drobných žampionů sůl a pepř 300 ml zakysané smetany nasekaná petrželová nať Popis přípravy: Maso očistíme a nakrájíme na 5 cm dlouhé nudličky o síle 5 mm. N velké pánvi rozehřejeme v oleji máslo. Když začne pěnit, přidáme maso a 5 minut je dohněda opékáme. Opékat můžeme i po částech. Děrovanou naběračkou maso z pánve vyjmeme. Na pánev nasypeme šalotky a žampiony a 5 minut je opékáme, až změknou. Na pánev vrátíme maso, podle chuti osolíme a opepříme. Zalijeme zakysanou smetanou a opatrně maso prohřejeme. Zdobíme jemně sekanou petrželovou natí.


Stáhnout ppt "RUSKÁ KUCHYNĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google