Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_242_Ch9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: Organická chemie, vaznost uhlíku a dalších prvků v organických molekulách, typy uhlíkatých řetězců, typy vazeb mezi uhlíky v organických látkách, typy vzorců používaných v organické chemii Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Prezentace slouží k objasnění chemického složení organických látek,
vaznosti uhlíku a některých dalších prvků, které se mohou na atomy uhlíku vázat. Vymezuje pojmy jednoduchá, dvojná a trojná vazba a vysvětluje nutnost používání strukturních vzorců organických sloučenin.

3 Stavba molekul organických sloučenin

4 Uhlík je ve všech organických sloučeninách vždy čtyřvazný.
Co je důležité vědět? Atomy ve sloučeninách mají vždy určitou vaznost. Vaznost udává počet vazeb, kterými se atom váže na sousední atomy v molekule. Uhlík je ve všech organických sloučeninách vždy čtyřvazný.

5 Vaznosti některých dalších prvků:
prvek vaznost vazebné možnosti Volné elektronové páry vodík jednovazný -H kyslík dvojvazný -O-H , =O 2 dusík trojvazný 1 halogeny jednovazné -F, -Cl, -Br, -I 3

6 Typy uhlíkatých řetězců
řetězec otevřený přímý rozvětvený uzavřený (kruhový) cyklický

7 PŘÍKLADY ŘETĚZCŮ: přímý rozvětvený cyklický (kruhový)

8 TYPY VAZEB MEZI UHLÍKY Vazba jednoduchá je tvořena jedním párem elektronů: Vazba dvojná je tvořena dvěma páry elektronů: Vazba trojná je tvořena třemi páry elektronů:

9 TYPY VZORCŮ V ORGANICKÉ CHEMII
V organické chemii nevystačíme pouze se sumárními, molekulovými vzorci, protože dvě látky se stejným sumárním vzorcem, mohou mít různou strukturu a také rozdílné fyzikální a chemické vlastnosti. Např.: ethanol je kapalina a dimethylether je plyn V molekulách obou těchto látek je stejný počet atomů uhlíku, vodíku i kyslíku.

10 TYPY VZORCŮ V ORGANICKÉ CHEMII
a) Strukturní vzorce b)Racionální vzorce c)Molekulové vzorce C2H6

11 Použitá literatura: Pavel Beneš-Václav Pumpr- Jiří Banýr, Základy praktické chemie 2 pro 9. roč. ZŠ 2. aktualizované vydání, Nakladatelství Fortuna Jiří Šibor, Irena Plucková, Josef Mach, Chemie pro 9. ročník, Nová Škola, s.r.o. Strukturní vzorce v této prezentaci byly vytvořeny s použitím programu Chem Sketch


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google