Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/3-SL-3/14 Název DUM Předkrmy z těst Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: studené předkrmy z těsta listového, odpalovaného, křehkého slaného a kynutého. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Studené předkrmy z listového těsta, odpalovaného těsta, křehkého slaného a kynutého těsta. Datum

3 Předkrmy z těst Náplň výuky
Studené předkrmy z těsta Listového Odpalovaného Křehkého slaného Kynutého

4 Předkrmy z těst Vyrábíme z různých druhů těst.
Pečené tvary plníme většinou pěnami, pomazánkami, ochucenými másly nebo saláty. Výrobky podáváme samostatně jako studený předkrm nebo je používáme jako součást různých dalších výrobků studené kuchyně. Jsou zdobné a atraktivní. Samostatné slané pečivo z různých druhů těst nabízíme ke studeným předkrmům z různých druhů těst a různě zpracovaných surovin.

5 Listové těsto Listové těsto – vodánek, tukové těsto.
Nejčastěji vyrábíme paštičky, které plníme a stříkáme různými náplněmi. Podáváme jako samostatný studený předkrm nebo jimi obkládáme studené mísy. Oblíbené jsou hlavně při sestavení zvěřinových mís. Paštičky se plní zvěřinovou paštikou. Oblíbené jsou i plněné trubičky. Můžeme vyrábět různé vykrajované tvary nebo tyčinky. Tyto většinou před pečením sypeme solí, různým kořením, nastrouhaným sýrem.

6 Výrobky z listového těsta
Paštičky Těsto rozválíme na plát o síle 4 – 5 mm. Tvořítkem vykrajujeme kolečka. U poloviny koleček vykrojme malým kulatým tvořítkem střed. Na plech nakládáme plné kolečka a přikryjeme druhým vykrojeným kolečkem. Pečeme dozlatova. Po vychladnutí plníme vždy střed – prohlubeň.

7 Výroba paštiček z listového těsta
Obr. 1 Obr. 2

8 Výrobky z listového těsta
Trubičky Vyválíme plát silný 2 – 3 mm. Rádýlkem krájíme proužky silné asi 15 mm. Proužky navíjíme na kovové trubičky. Konce pořádně přitiskneme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat solí, sezamovým semínkem, kmínem. Po vychladnutí plníme ochucenou šlehačkou, různými pěnami, pomazánkami.

9 Trubičky z listového těsta
Obr. 3 Obr. 4

10 Předkrmy z odpalovaného těsta
Klasické odpalované těsto se velmi hodí na slané výrobky. Při výrobě těsta můžeme částečně mouku nahradit strouhaným sýrem. Z pálené hmoty tvarujeme nejčastěji menší větrníky nebo drobné pusinky. Plníme různými pěnami například rokfórovou, šunkovou, lososovou. Podáváme jako samostatný studený předkrm nebo jako součást studených mís.

11 Pusinky z odpalovaného těsta
Obr. 5 Obr. 6

12 Křehké slané těsto Těsto kypřené kypřícím práškem.
Zpracováváme na pečivo ve formě tvaru lodiček nebo košíčků. Tvarujeme dostatečně hluboké a široké tvary, které plníme různými druhy hustších salátů z mas, mořských plodů, z uzeného jazyka, vajec, zeleniny. Můžeme také plnit různými pěnami. Z tohoto těsta můžeme připravovat i záviny plněné slanými náplněmi.

13 Košíčky ze sýrového těsta
Obr. 7

14 Kynuté těsto Klasické kynuté těsto.
Z tužšího kynutého těsta tvarujeme různé houstičky, rohlíčky briošky a různé jiné tvary. Podáváme je hned po upečení k různým druhům salátů z mas, uzenin, ryb a mořských plodů. Často se pečivo podává i ke koktejlům.

15 Slané předkrmy z kynutého těsta
Obr. 8 Obr. 9

16 Kontrolní otázky Jaké výrobky z těst podáváme ve studené kuchyni
Charakteristika studených předkrmů z listového těsta Jaké výrobky připravujeme z odpalovaného těsta Charakterizuj výrobky z kynutého těsta

17 Seznam obrázků: Obr. 1: MEG, Příprava paštiček, [online] [vid ] dostupné z content/gallery/pasticky/pastickypriprava.jpg Obr. 2: [vid ] dostupné z Obr. 3: [vid ] dostupné z Obr. 4: [vid ] dostupné z Obr. 5: [vid ] dostupné z Obr. 6: [vid ] dostupné z Obr. 7: [vid ] dostupné z Obr. 8: [vid ] dostupné z Obr. 9: [vid ] dostupné z

18 Seznam použité literatury:
[1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. Praha, 1996, ISBN [2] Hana Sedláčková, Ladislav Nodl: Technologie přípravy pokrmů 5, Nakladatelství Fortuna, Praha 2008, ISBN

19 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google