Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Tváření objemové Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Tváření objemové

3 Tváření objemové Rozdělení tvářecích procesů podle působení vnějších sil: Z tohoto hlediska se tváření kovů dělí na: tváření objemové, při kterém deformace nastává ve směru všech tří os souřadného systému a patří sem válcování, kování(volné, zápustkové), protlačování, tažení drátů. • Objem zůstává konstantní. • Nastává zpevnění -> pokles tažnosti -> omezuje se rozsah použitých tvářecích operací

4 Tváření objemové 2. tváření plošné, při kterém převládají deformace ve dvou směrech. Patří sem tažení, ohýbání, stříhání, apod. • Dosáhne se žádaného tvaru součásti (převážně z plechu) bez podstatné změny průřezu nebo tloušťky výchozího materiálu • Mechanické vlastnosti se nemění

5 Tváření objemové Válcování – je to plastické tváření( trvalá změna tvaru) kovu mezi dvěma otáčejícími se válci, které jej kontinuálně stlačují. Materiál se válcováním prodlužuje a stlačuje. Princip podélného (vlevo), příčného (uprostřed) a kosého (vpravo) válcování (1, 2 – válce, 3 – materiál)

6 Tváření objemové U podélného válcování se materiál tváří ve směru podélném.Tímto způsobem se zpracovává většina ocelí a ostatních kovů. Válcování se provádí hlavně za tepla, ale i za studena. Válcování vznikne nejdříve předvalek – polotovar. Z těchto předvalků se vyrábí konečný výrobek- vývalek. Vyrábějí se tak tyče, kolejnice, dráty, pásy a plechy tj. dlouhé polotovary.

7 Tváření objemové U kosého válcování jsou mimoběžné osy a takto se vyrábějí např. trubky. Dva způsoby výroby bezešvých trubek:

8 Tváření objemové Příčným válcováním se redukuje radiální průřez a tento způsob se používá např. pro osazené hřídele. Válce válcovacích stolic jsou buď hladké nebo kalibrované.

9 Přelož výrazy v obrázku:

10 Vysvětli pojmy: Jaký je rozdíl mezi předvalkem a vývalkem?
Jaké znáš druhy válcování a co se jimi vyrábí? Popiš rozdíl mezi objemovým a plošným tvářením.

11 Použitá literatura / _tkp/sekce/02.htm Moderní strojírenství pro školu i praxi, Josef Dillinger, 2007 Praha


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google