Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenství Název programu: Rozdělení hřídelí Vypracoval: Ing. Jaroslav Hábl Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 DRUHY HŘÍDELÍ Podle toho, zda přenášejí kroutící moment nebo ne, se hřídele rozdělují na: Hřídele nosné Hřídele hybné Hřídel namáhaný ohybem může být konstruován jako otočný, nebo nepohyblivý. Nepřenáší kroutící moment. Hřídel namáhaný ohybem a zároveň krutem. Na rozdíl od nosných hžídelů přenáší kroutící moment.

3 DRUHY HŘÍDELÍ Podle tvaru a funkce se hřídele rozdělují na: Hladké
Tvarované Duté Ohebné Kloubové Klikové

4 ZÁSADY KONSTRUKCE HŘÍDELÍ
Tvar hřídele musí být navržen tak, aby průměr, vypočtený při pevnostních výpočtech nebyl zeslaben působením vrubů, a aby umožňoval maximální použití normalizovaných součástí, s ním spojených. Musí být dodrženy zejména tyto zásady: - normalizace průměrů - přechody průměrů musí být zaobleny - vyústění příčných děr musí být upraveno zkosením nebo zaoblením - uložení musí umožňovat tepelnou dilataci hřídele - zápichy a drážky musí být normalizovány - konce hřídelů musí být normalizovány a volena musí být přednostně základní řada průměrů - duté hřídele jsou dražší než plné, proto se používají především pro přenos kroutícího momentu na velké vzdálenosti – z důvodu úspory hmotnosti ( dutý hřídel o poloviční hmotnosti hřídele plného, má 75% jeho pevnosti ).

5 MATERIÁL HŘÍDELÍ Z důvodů většího namáhání se hřídele vyrábí z tvářeného materiálu – oceli. Jednodušší méně namáhané hřídele se vyrábí z konstrukčních uhlíkových ocelí třídy 11 (např , , ) nebo třídy 12. Více namáhané hřídele se vyrábí z legovaných ocelí (obvykle třída 14, 15 a 16). Z důvodu požadavku na vyšší pevnost hřídele a současně odolnost povrchu hřídele proti opotřebení se hřídele často tepelně upravují. Mezi tyto tepelné úpravy patří cementování (pro nízkouhlíkové oceli), kalení a zušlechťování (pro vysokouhlíkové oceli).

6 Použitá literatura Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv

7 Jak se rozdělují hřídele, podle toho, zda přenášejí kroutící moment nebo ne.
Z jakých materiálů se vyrábí hřídele.


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google