Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2. 62 Chromozomové a genomové mutace Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 04. 12. 2013 Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:aberace,polyplodizace Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Chromozomové a genomové mutace Vlivem záření, chemických látek, virů vznikají dědičné změny ve struktuře chromozomů= aberace. Podle rozsahu dělíme aberace na chromatidové a chromozomové. V podstatě jde o zlomy, znovu spojení, výměnu úseku chromozomů.

4 Aberace Deficience – jde o ztrátu koncového úseku. Delece – jde o ztrátu vnitřního úseku. Duplikace – jde o zdvojení úseku chromozomu. Inverze – jde o převrácení úseku chromozomů Translokace – jsou složité výměny 2 vnitřních úseků. Všechny aberace představují vážný zásah do struktury chromozom, v případě pohlavních buněk s letálními následky.

5 Polyploidizace Pokud abarace postihnou celý karyotyp mluvíme o polyploidizaci. Jev označukeme jako polyploidii. Dochází k zmnožení celé sady chromozomů na 3, 4,…8n. Původ může být spontánní nebo umělý. Př. Alkaloid ocúnu jesenního – kolchicin- blokuje tvorbu dělícího vřeténka.

6 Polypoidie R+Ž U kulturních rostlin se polyploidie dělá záměrně. Vyšší počet sad chromozomů vede ke zvětšení jádra, zvětšení buňky, vyšší výnos píce s menším obsahem celulózy( méně buněk ). Píce je stravitelnější a štavnatější. U živočichů polyploidie končí letálně( smrtelně).

7 Polyzomie Zmnožení určitého chromozomu je tzv. Polyzomie. Polyzomie 21. chromozomu vyvolává Downův syndrom (mongolismus) u člověka.

8 Ocún jesenní

9 Kontrolní otázky 1.Jak se nazývají dědičné změny ve struktuře chromozomu? Aberace. 2. Co je to polyploidie? Zmnožení sady chromozomů na 3 a více. 3. Co je to polyzomie? Zmnožení určitého chromozomu.

10 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 2 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Oc%C3%BAn_jesenn%C3%AD Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google