Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INTERPUNKCE VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INTERPUNKCE VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 INTERPUNKCE VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk

2 ČÁRKA V PODŘADNÉM SOUVĚTÍ
jednotlivé věty oddělujeme od sebe čárkami, pokud VV nejsou souřadně spojeny spojkami A, I, ANI, NEBO, ČI ve významu slučovacím nebo se přímo nevylučují jestliže je věta závislá vložena do řídící věty, odděluje se čárkami z obou stran je-li závislá věta vložena do řídící věty hned za spojovací výraz, klade se čárka jen před prvním z nich Čekám, kdy dostaneš odvahu a všechno mi vysvětlíš. Mně je to jedno, jestli tam chceš jet na kole nebo jestli chceš jít pěšky. Pes, který štěká, nekouše. Rodiče řekli, že když si ve škole nezlepším prospěch, nebudu smět jet na hory.

3 ČÁRKA V SOUŘADNÉM SOUVĚTÍ
věty se od sebe oddělují čárkami, pokud nejsou spojeny spojkami A, I, ANI v poměru slučovacím nebo spojkami NEBO, ČI v poměru slabě vylučovacím je-li mezi souřadně spojenými větami věta podřazená, odděluje se čárkami vždy z obou stran jestliže se ve větě setkají dva spojovací výrazy, z nichž každý patří k jiné větě, píše se čárka zpravidla jen před prvním z nich Vyřídil jsem mu, co mu Pavla vzkázala, a šel jsem hned pryč. Chlapec srazil vosu do trávy, a když se namáhavě hrabala ven, přidupl ji patou.

4 ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
od věty jednoduché oddělujeme čárkou výrazy, které nevstupují do skladebních vztahů: CITOSLOVCE – Fuj, to jsem se lekla! Pst, buďte zticha! Br, to je dneska zima. PŘITAKACÍ ČÁSTICE – Ano, určitě přijdu. Ne, tak to není. OSLOVENÍ – Filipe, pojď sem! Co tomu říkáš, Alice? A proč jste, paní Krausová, přišla za mnou až teď? SAMOSTATNÝ VĚTNÝ ČLEN – Příroda, ta je na jaře nejhezčí. To je opravdový znalec, ten pan Krejčí! DODATEČNĚ PŘIPOJENÉ ČLENY – Přijdu k vám zítra, asi tak okolo páté. Je tady zaměstnaný, jako údržbář.

5 ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
PŘÍVLASTEK VOLNÝ – První křížová výprava, vyhlášená papežem Urbanem II., skončila vítězně. Měsíc, vycházející za nedalekým lesem, ozářil krajinu. Paříž, rozkládající se na březích Seiny, je považována za nejkrásnější evropské město. VOLNÝ DOPLNĚK – Včera tady s námi seděl, zdravý a veselý. Po několikaletém pobytu v internátě se vrátila domů, inteligentní, rozumná a zcela dospělá. Vyprávěl nám tu příhodu, hlasitě se smějíce všem jeho bláznivým nápadům. Kryt nízkými smrčky, pomalu se plížil k tábořišti. Petr, rty semknuté, zamířil puškou na terč.

6 ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
čárkami se oddělují složky několikanásobného větného členu, jestliže nejsou spojeny spojkami A, I, ANI, NEBO ve vztahu slučovacím (příp. slabě vylučovacím) – Být, či nebýt? Zmrzlinu dostanou všichni, nebo nikdo. Petra je starší, a proto rozumnější. Je to nejen příjemný, ale i zábavný společník. Zakrátko se to dozvěděl i Martin, i Jirka. Nikdy se tím nepochlubil ani tatínkovi, ani mamince. Teď se musíš počínat klidně, s rozvahou. V našich lesích rostou borovice, smrky, jedle a modříny. čárka se klade mezi jméno a po něm připojený titul – prof. Ivan Rambousek, DrSc., Mgr. Petr Čeněk, Ph.D.

7 ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
PŘÍSTAVKOVÁ KONSTRUKCE – Yetti, sněžný člověk, má údajně žít v Himalájích. Po dlouhých letech strávených ve Francii se vrátil domů, na rodnou Vysočinu. Byt se skládá ze tří obytných místností, kuchyně, obýváku a ložnice. Nový kreslený film potěší děti, rodiče i prarodiče, zkrátka všechny diváky. Šelmy kočkovité, tj. lev, tygr, ale i kočka domácí atd., mají podobné vlastnosti, např. zatažitelné drápy. VSUVKA – On, jak jsme se trochu naivně domnívali, by toho nebyl nikdy schopen. Chodí(,)tuším(,)do páté třídy. Já si to, upřímně řečeno, vůbec nemyslím. OSAMOSTATNĚNÁ ČÁST VÝPOVĚDI – Nakonec nám pomohl, i když neochotně. V Itálii už jsem byla, dokonce třikrát. Dotazník vyplňte hned, a to tiskacím písmem.

8 ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
čárkami se neoddělují: členy ustálených spojení – křížem krážem, hlava nehlava, cestou necestou příslovečná určení stejného druhu, pokud se po významové stránce postupně, určují, zpřesňují – dnes ráno za úsvitu, vpravo u okna údaje o místě a času v datech – V Praze dne 13. února 2004, Brno výrazy vyjadřující totožnost a spojené spojkami NEBOLI, ČILI, ANEB – geografie čili zeměpis, kvasnice čili droždí, Lesní panna aneb Cesta do Ameriky nevětné výrazy uvozené spojkou NEŽ, JAKO – Nezajímá se o nic jiného než o počítačové hry. Je to stejné jako vloni v létě.


Stáhnout ppt "INTERPUNKCE VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google