Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU"— Transkript prezentace:

1 VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU
Mgr. Michal Oblouk

2 PŘÍSTAVEK volně připojený shodný přívlastek
základem je podstatné jméno rozvitý i několikanásobný stojí za podstatným jménem, blíže ho určuje oddělen čárkami Bratislava, hlavní město Slovenska, leží na Dunaji. Rudolf II., císař z rodu Habsburků, podporoval umění. Viděl jsi Prodanou nevěstu, operu Bedřicha Smetany? Psal německy, svým mateřským jazykem.

3 PŘÍSTAVKOVÝ VZTAH členy v přístavkovém vztahu mají stejné postavení ve stavbě věty – označují jeden jev, který různým způsobem pojmenovávají 1) Tomáš Garrigue Masaryk, první československý prezident, se narodil v roce 1850 v Hodoníně. Tomáš Garrigue Masaryk ≡ prezident (podmět) 2) Dnes jsme se v dějepise učili o Přemyslu Otakarovi II., králi železném a zlatém. Přemyslu Otakarovi II. ≡ králi (předmět) 3) Když chodím do školy, musím vstávat dost brzy, asi v šest hodin. brzy ≡ v šest hodin (příslovečné určení)

4 PŘÍSTAVKOVÝ VZTAH 4) Mezi složkami několikanásobného větného členu může být také poměr gradační, tj. stupňovací. gradační ≡ stupňovací (přívlastek) 5) Člověk se někdy cítí sám, zkrátka jako kůl v plotě. sám ≡ jako kůl v plotě (doplněk) 6) Barva jejích vlasů byla havraní, tj. černá jako uhel. havraní ≡ černá (přísudek)


Stáhnout ppt "VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU"

Podobné prezentace


Reklamy Google