Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přívlastek (Pk).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přívlastek (Pk)."— Transkript prezentace:

1 Přívlastek (Pk)

2 Můj mladší bratr je babiččin mazlíček.
závisí na podstatném jméně a blíže určuje jeho význam ptáme se na něj většinou otázkami jaký? který? čí? (můžeme i jinými, viz dále) Můj mladší bratr je babiččin mazlíček. bratr ― je mazlíček můj mladší babiččin čí? čí? který?

3 SHODNÝ (Pks) s podstatným jménem se shoduje v rodě, čísle a pádě stojí zpravidla před podst. jménem (ale někdy může stát i za ním) bývá vyjádřen přídavným jménem, zájmenem nebo číslovkou ptáme se mnoha různými otázkami: JAKÝ strom? … ovocný, lesní … KTERÝ chlapec? … ten, onen, tamten… KOLIKÁTÉ KOLO závodu? … první, poslední… KOLIKERY ponožky? … jedny, dvoje, patery… ČÍ kniha? … bratrova, Alenčina…

4 NESHODNÝ (Pkn) s řídícím podst. jménem se neshoduje v rodě, čísle, ani pádě stojí za podstatným jménem bývá vyjádřen podst. jménem (jízda vlakem, byt v přízemí, přání babičce k narozeninám), někdy také příslovcem (dům naproti) a infinitivem (chuť se napít) ptáme se nejrůznějšími otázkami Výlov kaprů (čeho?) se vydařil. Cesta ze Slovenska (odkud?) byla dlouhá. Dresy hráčů (čí?) byly nové. Návrat domů (kam?) byl veselý.

5 POZOR řekli jsme sice, že přívlastek shodný stojí před a přívlastek neshodný za řídícím podstatným jménem, ale nemusí tomu tak být vždy kočka domácí slunéčko sedmitečné kyselina sírová Obsahují výše uvedená spojení přívlastky shodné nebo neshodné?

6 Přívlastek holý není již dále rozvíjen Lukáš je hodný chlapec. chlapec hodný

7 Přívlastek rozvitý je dále rozvíjen dalšími větnými členy Lukáš je velmi hodný chlapec. chlapec hodný velmi

8 U jednoho podstatného jména může být i několik přívlastků, vztahy mezi jednotlivými přívlastky mohou být různé. Pak mluvíme o přívlastku několikanásobném a postupně rozvíjejícím.

9 Přívlastek několikanásobný
podst. jm. je rozvito dvěma či více souřadně spojenými přívlastky Lukáš je hodný a milý chlapec. a chlapec hodný milý

10 PAMATUJ O PŘÍVLASTKU NĚKOLIKANÁSOBNÉM
mezi jednotlivými přívlastky se píše čárka nebo se spojují spojkami a, i, ani, nebo (před nimi se ovšem čárka nepíše) pořadí jednotlivých přívlastků se může zaměnit (význam věty zůstane vždy stejný) Lukáš je hodný a milý chlapec. Lukáš je hodný, milý chlapec. Lukáš je milý, hodný chlapec. Lukáš je milý a hodný chlapec.

11 Přívlastek postupně rozvíjející
spojení podstatného jména a přívlastku je rozvito (blíže určeno) dalším přívlastkem mezi přívlastky nelze vložit spojku ani psát čárky každý další přívlastek rozvíjí celé seskupení, nikoli jen podstatné jméno

12 Nemohl jsem najít malé zelené autíčko.

13 Graficky znázorni závislost postupně rozvíjejících přívlastků v těchto větách:
Nakresli malou červenou kostku. Znáš tu hezkou mladou sportovkyni? Všichni mí přátelé mi poslali přání k narozeninám. Pokáceli jsme ty dva mohutné stromy.

14 kostku Řešení červenou malou sportovkyni mladou hezkou

15 přátelé všichni stromy mohutné dva ty


Stáhnout ppt "Přívlastek (Pk)."

Podobné prezentace


Reklamy Google