Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_21_01_17 Název materiálu Větné členy – přívlastek shodný X neshodný Jméno vyučujícího Mgr. Marie Kufnerová Třída 6. Předmět Čj Datum vytvoření 19.2.2013

2 Metodika: • Nejdříve si žáci mohou prostudovat tabulku o přívlastku • Tato cvičení jsou zaměřena na určování, zda se jedná o přívlastek shodný a neshodný • Po cvičeních následuje řešení

3 Větné členy – přívlastek: -přívlastek (Pk) blíže určuje podstat. jméno (je na něm závislý) -ptáme se otázkami – jaký? který? čí? - přívlastek shodný ( Pks)- přívlastek neshodný (Pkn) -s podst. jm. se shoduje v pádě, čísle a rodě -stojí zpravidla před podst. jm. -bývá vyjádřen přídav. jm., zájmenem, číslovkou - červený nos – bez červeného nosu – s červeným nosem - náš soused – bez našeho souseda – s naším sousedem -s podstat. jm. se neshoduje v pádě, čísle a rodě - stojí zpravidla za podst. jm. - bývá vyjádřen podst. jm., příslovcem, infinitivem -dům ze dřeva – bez domu ze dřeva – s domem ze dřeva -škola naproti – bez školy naproti – se školou naproti

4 Najděte v textu přívlastky a rozlište přívlastek shodný a neshodný: • Na krku mu visel váček s medicínou. Koupila si kabelku z kůže. Městské ulice jsou plné aut. Lesem se rozléhal křik dětí. Ve sněhu se objevily kuní stopy. Nejlepší ze všeho jsou koláče od maminky. Domovní dveře se nedají zamknout. Babička usmažila kuřecí řízky. Bratr vyráběl loďku ze sirek. Už jsi nakoupil vánoční dárky? Už jsi koupil dárky na Vánoce? Drápy kocourů jsou ostré. Máme psát o nejhezčím zážitku z prázdnin. Autobusová zastávka se opravuje. Rozbité auto stálo u silnice. Bydlí v domě naproti.

5 Řešení: • Na krku mu visel váček s medicínou (Pkn). Koupila si kabelku z kůže (Pkn). Městské ulice jsou plné (Pks) aut. Lesem se rozléhal křik dětí (Pkn). Ve sněhu se objevily kuní (Pks) stopy. Nejlepší ze všeho jsou koláče od maminky (Pkn). Domovní (Pks) dveře se nedají zamknout. Babička usmažila kuřecí (Pks) řízky. Bratr vyráběl loďku ze sirek (Pkn). Už jsi nakoupil vánoční (Pks) dárky? Už jsi koupil dárky na Vánoce (Pkn)? Drápy kocourů (Pkn) jsou ostré. Máme psát o nejhezčím (Pks) zážitku z prázdnin (Pkn). Autobusová (Pks) zastávka se opravuje. Rozbité (Pks) auto stálo u silnice. Bydlí v domě naproti (Pkn).

6 Převeď přívlastky shodné na neshodné a naopak: figurka ze dřeva skleněné korále oslava narozenin městské ulice polévkové koření záhony květin pražské památky domovní dveře smečka vlků švestkový koláč

7 Řešení: figurka ze dřeva (Pkn)dřevěná figurka (Pks) skleněné korále (Pks)korále ze skla (Pkn) oslava narozenin (Pkn)narozeninová oslava (Pks) městské ulice (Pks)ulice města (Pkn) polévkové koření (Pks)koření do polévky (Pkn) záhony květin (Pkn)květinové záhony (Pks) pražské památky (Pks)památky v Praze (Pkn) domovní dveře (Pks)dveře domu (Pkn) smečka vlků (Pkn)vlčí smečka (Pks) švestkový koláč (Pks)koláč ze švestek (Pkn)

8 Zdroje: • Vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."

Podobné prezentace


Reklamy Google