Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Oscilátor řízený krystalem Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Oscilátory řízené krystalem
Schéma krystalu, náhradní zapojení Řídící obvod oscilátoru Schéma se sériovou rezonancí krystalu Schéma s paralelní rezonancí krystalu Charakteristika oscilátorů řízené krystalem Aktivity žáků

3 Náhradní schéma krystalu
Schématická značka krystalu

4 Řídicí obvod oscilátoru
Řídící obvod oscilátoru řízeného krystalem tvoří destička z krystalu křemene. Je opatřená polepy a vývody v protilehlých stranách. Rozměr krystalu se volí tak, aby mechanický rezonanční kmitočet se shodoval s kmitočtem elektrických kmitů, které má oscilátor generovat. Krystal se chová jako rezonanční soustava.

5 Oscilátory řízené krystalem
Se sériovou rezonancí krystalu

6 Oscilátory řízené krystalem
S paralelní rezonancí krystalu

7 Charakteristika oscilátorů řízené krystalem
Průběhy kmitočtových charakteristik nám ukazují, že se krystal chová jako rezonanční soustava, která rezonuje sériově na kmitočtu fs a paralelně na kmitočtu fp. Oscilátory řízené krystalem využívají buď jeden, nebo druhý kmitočet. Výhodou krystalových oscilátorů je větší stabilita kmitočtu v porovnání s RC oscilátory nebo LC oscilátory. Jsou také používány jako zdroje přesného kmitočtu v měřících přístrojích nebo digitálních hodinách.

8 Aktivity žáků – kontrolní otázky
Vysvětlete funkci oscilátoru řízeného krystalem Jaký materiál se používá při výrobě krystalu. Vysvětlete rozdíl mezi oscilátorem řízeném krystalem se sériovou rezonancí a paralelní rezonancí krystalu. Nakreslete průběh modulové a fázové kmitočtové charakteristiky impedance krystalu.

9 Cvičné aktivity žáků Na kontaktní pole sestavte oscilátor řízený krystalem s paralelní rezonancí. Změřte kmitočet, na kterém oscilátor rezonuje.

10 Použitá literatura Vlastní poznámkový sešit
Elektronika pro 3.ročník SPŠ elektrotechnických. V. Ráček, P. Mádel. Vydalo Nakladatelství technické literatury Praha ISBN


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google