Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Nf zesilovače Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Definice zesilovačů Nf zesilovače Parametry zesilovačů
Rozdělení zesilovačů Blokové schéma Připomínky k měření Aktivity žáků

3 Co je to nf zesilovač ? Zesilovač je elektronické zařízení, které slouží k zesilování elektrických signálů. Patří do skupiny elektrických obvodů, které mají dvě vstupní svorky ( kladná svorka +, záporná svorka - ) a dvě výstupní svorky. ( stejné polarity jako u vstupních svorek ). Na vstupní svorky se přivádí vstupní napětí UVST. , ( vstupní signál ), které zesilovač zesílí a na výstupu naměříme zesílené výstupní napětí UVÝST. ( výstupní signál ). Vstupní i výstupní napětí se udává ve V ( voltech ). Využití zesilovačů v běžném životě. Výkon zesilovačů udávaný ve W.

4 Parametry zesilovačů - Zesílení – poměr vstupu a výstupu
- Citlivost zesilovače - Zesílení – poměr vstupu a výstupu Maximální výkon Vstupní impedanci – odpor, který je na vstupu zesilovače ( čím větší, tím lepší ) Výstupní impedanci – vnitřní odpor na výstupu zesilovače ( čím menší, tím lepší ) Šířka pásma – schopnost zesilovat široký rozsah frekvencí Brum Napěťová frekvenční charakteristika Podrobnější vysvětlení a definice každé položky, měření parametrů.

5 Rozdělení zesilovačů Podle druhu a frekvence vstupního signálu – nf, vf, impulzové, ss, operační Podle velikosti vstupního signálu – předzesilovače, výkonové zesilovače Podle počtu stupňů – jednostupňové, vícestupňové Podle šířky přenášeného frekvenčního pásma – úzkopásmové, širokopásmové Podle vazby mezi zesilovacími stupni – přímá vazba, s vazbou RC Podle polohy pracovního bodu – Třída A,B,AB,C Podle zapojení tranzistorů – SE,SB,SK SS – stéjnosměrné.

6 Blokové schéma Nf zesilovač Zdroj stejnosměrného napětí
Podle blokového schématu vysvětlit zapojení měřících přístrojů ( voltmetru, ampérmetru )

7 Připomínky k měření Zesilovače napájíme z laboratorních stabilizovaných zdrojů s malým vnitřním odporem. Vstupní veličiny budete označovat indexem 1. Výstupní veličiny se budou označovat indexem 2. Výstupní napětí přivádíme na zatěžovací odpor RZ ( spotřebič ). Výstupní výkon zesilovače je dán vztahem: P = U22/R z ( W,V,Ω ) O – ohm, základní jednotka odporu.

8 Otázky pro žáky 1.Otázka – K čemu nám slouží nf. zesilovače ? 2.Otázka – Co je to citlivost zesilovače ? 3. Otázka – Jak se vypočítá výkon zesilovače ? 4. Otázka – Jaké parametry obsahuje svislá a vodorovná osa frekvenční charakteristiky zesilovače ?

9 Praktický úkol pro žáky
Správně připojte měřící přístroje na vstup a výstup zesilovače podle blokového schématu. Pozor na polaritu měřících přístrojů. U zadaného schématu určete správně polaritu elektrolytických kondenzátorů.

10 Použitá literatura Poznáváme Elektroniku I.,Václav Malina, Vydalo nakladatelství KOPP,České Budějovice, 1996 - zesilovače Vlastní poznámkový sešit


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google