Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Tranzistor jako zesilovač Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Tranzistor jako zesilovací prvek
Popis tranzistoru Schématické značení Zapojení tranzistoru v obvodu, praktické cvičení Rozpiska Popis zapojení Kontrolní otázky

3 Popis tranzistoru Tranzistor je elektronická aktivní polovodičová součástka, která má schopnost zesilovat. Tvoří jej dvojice přechodů PN. Bipolární tranzistor má 3 vývody označené jako B – báze, K (C) – kolektor a E – emitor. Tato polovodičová součástka mění svůj odpor tak, aby mezi E a C neprotékal větší proud, než je Beta násobku proudu, který teče do řídící elektrody B. Polovodičové tranzistory se vyskytují ve dvou typech, NPN a PNP. Jsou funkčně podobné, ale liší se opačnou polaritou. Kde teče u PNP proud jedním směrem, u NPN typu teče směrem opačným.

4 Schématická značka tranzistoru NPN, PNP

5 Zapojení tranzistoru v obvodu

6 Rozpiska Součástka Hodnota R1 M1 R2 10K RC 2K7 RE 22K C1 M15 C2 2-10M
Tranzistor NPN ( BC 549 )

7 Vliv součástek na práci zesilovače
T – křemíkový tranzistor, zesiluje přiváděný signál. C1 – vazební kondenzátor, odděluje stejnosměrné napětí od střídavé složky. C2 - vazební kondenzátor. RC – ovlivňuje pracovní bod tranzistoru. RE – pokud je zapojen, zmenšuje dosažitelný rozkmit výstupního napětí. R1, R2 – nastavují pracovní bod tranzistoru. Čím větší proud prochází děličem, tím stálejší napětí na bázi tranzistoru.

8 Praktický úkol pro žáky
Proveďte zapojení zadaného schématu na kontaktní pole a porovnejte funkci tranzistoru jako spínače a jako zesilovače. Vysvětlete rozdíl ?

9 Otázky pro žáky 1.Otázka – Vysvětlete funkci tranzistoru.
2.Otázka – Nakreslete schématickou značku PNP a NPN tranzistoru. 3.Otázka – Nahraďte tranzistor KC 508 tranzistorem řady BC….

10 Použitá literatura Poznáváme Elektroniku I.,Václav Malina, Vydalo nakladatelství KOPP,České Budějovice, 1996 - zesilovače Vlastní poznámkový sešit


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google